”Hade inte vågat drömma om det här”

Kalla överlycklig efter bragdloppet

VAL DI FIEMME. Vilken bragd!

Charlotte Kalla knaprade in Virpi Kuitunens försprång på 39,7 sekunder och tog totalsegern i Tour de Ski.

– Otroligt ofattbart. Det här hade jag inte vågat drömma om, säger Kalla, som får nära en miljon kronor i prispengar för segern, till sportbladet.se.

Avståndet till Virpi Kuitunen var nästan 40 sekunder men Kalla jagade systematiskt ifatt finskan. Svenskan låg tätt i ryggen på Kuitunen – och strax därpå kom rycket.

– Min taktik var att gå ut relativt hårt, men ändå hitta tajmingen och åka fint tekniskt. Göra mitt eget lopp. Sedan hoppades jag på att nå Virpis rygg och om det blev så ligga bakom ett tag och sedan rycka, säger Kalla till SVT.

”Kärringväxel”

Kalla frågade landslagschefen Gunde Svan som stod längre upp i backen hur långt det var kvar.

– Det gick inte så snabbt när vi passerade Gunde, det var kärringväxeln i då, hehe.

– Men på en gång som vi kom in i serpentinerna bestämde jag mig för att göra en rejäl fartökning.

Mot upploppet syntes det att Kalla var rejält trött. Men hon var ändå överlägsen mot sina konkurrenter. Efter målgången sjönk hon utmattad ner i snön – helt utpumpad.

”Är det här sant?”

– Jag trodde att upploppet var tidigare, att det var portalen som var lite längre ner. Men när jag passerade den insåg jag att, nej, det är ganska mycket kvar. Jag var otroligt trött, men så himla lycklig.

– Vid målgången tänkte jag ”är det här sant?”. Jag behöver nog några dagar för att smälta det här.

Kalla berättar att natten till i dag var orolig.

– Jag hade väldigt svårt att sova i går. Försökte tänka på annat än skidåkning, men det enda som fanns i min skalle var skidor, skidor, skidor.

– Det var inte alls lätt att få sömn. Och så vaknade jag fem på morgonen och var hungrig, så jag sov oroligt fram till nio.

Och även under loppet fanns det en hel nervositet.

– Jag var som mest orolig när jag tappade ett par sekunder. Men jag slog ifrån mig det eftersom jag vet att jag är stark uppför, säger Kalla till SVT.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.