Så avgörs grupp C, ”Dödens grupp”

Av: Emil K Lagnelius

Publicerad:
Uppdaterad:

Rysare när tre lag slåss om en plats

Usch för att spela i dödens grupp.
Foto: Vadim Ghirda
Usch för att spela i dödens grupp.

Holland kan slappna av när grupp C, ”Dödens grupp”, ska avgöras.

Laget är redan klart för kvartsfinal efter att ha besegrat VM-finalisterna Italien och Frankrike. Sportbladet.se ger er här förutsättningarna inför sista omgången.

Holland 6 p +6

Holland har inte vunnit mot Italien och Frankrike – de har krossat Italien och Frankrike. Marco van Bastens lag spelar som europamästare och kan slappna av i mötet med Rumänien.

Rumänien 2 p 0

Rumänien var det lag som före turneringen ansågs som det svagaste laget i gruppen. Men laget har överraskat och pressat både Italien och Frankrike. Kan kanske dra fördel av att Holland inte har något att spela för. Om Rumänien förlorar och Italien och Frankrike spelar oavgjort avgör målskillnaden i inbördes möten mellan de tre lagen. Mötena med Holland räknas alltså inte in.

Frankrike 1 p -3

Frankrike spelade 0–0 mot Rumänien i EM:s hittills tråkigaste match och slaktades med 4–1 mot Holland. Domenechs manskap har mycket att bevisa – men går kanske inte vidare ens vid seger mot Italien. Måste lita på resultatet i mötet Holland–Rumänien.

Italien 1 p -3

De regerande världsmästarna fick sämsta tänkbara start med 0–3 mot Holland. Donadoni bytte ut fem spelare ur startelvan i mötet med Rumänien, men klarade ”bara”1–1. Har liknande läge som Frankrike och måste lita på resultatet i mötet Holland–Rumänien. Men Italien har som tradition att nästan alltid lyckas krångla sig vidare efter ett uselt gruppspel.

Italien har dock fördel av Uefas specialregel. Om Rumänien förlorar med 3–0 och Italien-Frankrike slutar 0–0 går Italien vidare tack vare sin kvalkoefficient (2,364 mot Rumäniens 2,250).

Om två eller flera lag hamnar på samma poäng gäller följande regler:

a) Inbördes möten mellan lagen som är lika.

b) Inbördes målskillnad mellan lagen som är lika.

c) Flest gjorda mål mellan lagen som är lika.

d) Målskillnad i gruppen.

e) Flest gjorda mål i gruppen.

f) Uefa:s koefficent hämtat från de två senaste kvalen.

g) Minst varningar och utvisningar.

h) Lottdragning.

Publicerad: