”Jag kör bara till 2009”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Räikkönens vänner: pressen får honom att sluta

lägger av Enligt uppgift sluta Kimi Räikkönen att köra formel 1 om ett år.
Foto: AFP
lägger av Enligt uppgift sluta Kimi Räikkönen att köra formel 1 om ett år.

Är världsmästaren på väg att lämna formel 1?

– Jag kör bara till 2009, säger Kimi Räikkönen.

Det citatet från Ferraris senaste världsmästare har skapat stora rubriker och öppnat för nya spekulationer inför helgens tävling i kanadensiska Montreal. Enligt den tyska tidningen TZ och internetupplagan av Reinischer Post har Kimi Räikkönen under en festkväll med sina närmsta vänner sagt att han inte vill förlänga sitt kontrakt och en anonym källa, som av tidningen beskrivs som en nära vän säger:

– Kimi älskar att köra, men han hatar allt runtomkring F1. Han gillar inte att leva sitt liv offentligt och att hela tiden ha pressen på sig. Han har ingen lust till det längre.

Kontrakt till 2009

Hans kontrakt med Ferrari löper ut 2009 och den före detta världsmästaren Keke Rosberg, numera expertkommentator för tyska Premiere, sade redan i samband med Barcelonas GP att han inte tror att Kimi Räikkönen förlänger sitt kontrakt.

– Jag har alltid varit övertygad om att Kimi inte kommer att ha den längsta karriären inom F1. Han tar det han får, sedan går han, säger finländaren som vann VM-titeln 1982.

– Han kommer att göra det snart, han slutar när kontraktet med Ferrari går ut. Han är ung, men han har redan en VM-titel och 50 pallplaceringar.

Enligt amerikanske Sports Illustrated är Kimi Räikkönen världens fjärde bäst betalde idrottsman efter golfstjärnorna Tiger Woods och Phil Mickelson, samt fotbollsikonen David Beckham. Han har dessutom kört F1 sedan 2001 och har vid flera tillfällen själv sagt att han kommer att köra så länge han tycker att det är roligt.

Alonso kan ersätta

Det ryktas om att Ferrari är intresserade av att kontraktera Renaults Fernando Alonso om de blir av med sin försteförare och engelsk media skriver till och med att den dubble världsmästaren redan har skrivit under ett kontrakt med Ferrari för 2010, men både spanjoren och det italienska teamets boss Stefano Dommenicali dementerar de ryktena.

– Kimi är väldigt motiverad och jag vet att han inte funderar på att sluta nu, säger stallchefen till motorsport-aktuell.com.

Efter det senaste loppet i Monaco, där Kimi Räikkönen slutade nia sedan han gjort ett misstag och kört Adrian Sutil av banan, är Ferrari nu revanschsugna.

”Vill vinna”

– Det var den första gången i år som jag inte tog någon poäng. Det får inte hända en gång till, VM är alldeles för jämnt, säger finländaren som förlorade VM-ledningen till Lewis Hamilton i Monaco.

– Det finns ingen anledning för oss att få panik efter Monaco. Ännu har vi varken vunnit eller förlorat någonting. Det ser betydligt bättre ut än i fjol och jag kommer inte att ändra min målsättning. Jag vill vinna och kommer att göra allt jag kan för att lyckas.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport