Hif slängde inte bort guldet

SPORTBLADET

... men gjorde det onödigt svårt

Gais är inte bra nog för att göra mål på dåliga lag.

Men bra lag som Hammarby kan man besegra.

Inte så knepigt som det låter faktiskt. Positiva Hammarby bjuder ju till fest.

Bajens första halvtimme på Söderstadion var något av det bästa jag har sett i årets allsvenska. Ledningen med 2–0 var ytterst välförtjänt och Gais var ett lag som bara fick försvara sig och slå undan utan att lyckas särskilt väl med sina rensningar.

Louay Chanko var överallt som han brukar, sög åt sig bollen, vände spelat och slog perfekta passningar. Petter Andersson visade sin perfekta bollkontroll i hög fart.

Charlie Davies var rejält jet laggad efter den långa flygningen hem från OS i Kina men startade väldigt piggt. Föll ett par gånger så överdrivet att han får vara tacksam att domaren Martin Ingvarsson inte plockade fram det gula kortet och när han verkligen skulle haft straff hann Nathan Paulse peta in bollen i mål innan signalen kom.

Det såg så säkert ut. Hammarby var på väg att hänga på seriens absoluta topplag Kalmar och Elfsborg med ett snabbt anfallsspel.

Men, men, men...

Hammarby blev ängsligt

Kristoffer ”Poppen” Björklund släppte plötsligt in en frispark slagen från långt håll av brassen Wanderson mellan sina händer och stolpen trots att han tidigt var på rätt plats.

Målet gjorde Hammarby ängsligt som det heter nuförtiden. Ängsligt trots att man kom till match med 14 raka tävlingsmatcher utan förlust. Så bor

de det inte ha varit men ängsligheten resulterade i fler individuella misstag.

Just som Hammarby tagit tillbaka initiativet i matchen med en ny fartfylld period mellan 65:e och 75:e minuten fick Wanderson ett nytt läge och skruvade, från cirka 23 meter, in 2–2. Snyggt men med rejäl hjälp av att Poppen halkade och inte kunde kasta sig för att rädda. Då hade Petter Andersson tidigare nickat strax utanför och David Johansson hade sånär kunnat utnyttja två bra lägen. Inhopparen

Simon Helg brände tre frilägen, som visserligen inte var rakt framifrån men ändå bra.

Även Gais skapade målchanser och det var inte direkt orättvist att göteborgarna tog ledningen. Hammarbys inhoppare Monteiro var alldeles för ambitiös när han fläkte sig på vänsterkanten för att hålla bollen i spel.

Den misslyckade undanrensningen la i stället grunden för en passning från kanten som resulterade i David Johanssons olyckliga självmål. Fjärde och sista målet är däremot inte något att säga om. Då var matchen redan körd och Hammarby hade inget annat att göra än att trycka på framåt.

Säljer sin försvarslinje

Hammarby har tidigare vänt och vunnit sent i flera matcher medan Gais har förlorat matcher där man varit spelmässigt överlägset. Tränare Magnus Pehrsson säger att hans lag inte har kunskap nog för att behärska spelet som krävs för att slå defensiva lag med bara undvikande av förlust som mål.

Hammarby säljer medvetet sin försvarslinje där varje individ får agera individuellt. Tanken är att man ska kunna gå högre upp i planen för att erövra bollen och snabbare kunna behandla den så att man tidigt vänder spelet.

Det fungerar inte alltid och när ett lag som Gais utnyttjar misstagen effektivt blir det förlust. Gais har spelat väldigt bra i många matcher som man ändå förlorat på grund av uteblivna mål men i går fick man med sig resultatet trots att när man skulle inleda lågt blev det högt försvarsspel och öppna ytor bakom backlinjen och sen gjorde man mål när man blev som mest tillbakapressat.

Fotboll känns inte alltid logisk men just nu är det väldigt ofta mycket underhållande matcher vi får se.

Om man inte är hängivet fans och får se sitt lag förlora. Tony Gustavsson berömde 12:e spelaren som den ende perfekte hammarbyiten för dagen och det är bara at hålla med om att entusiasmen fortfarande efter 2–3 var smittande.

Buropen mot slutet går ju också att förstå. Hammarby slängde inte bort sin guldchans men man gjorde det helt i onödan väldigt svårt för sig.