Sportbladet

Drömmen blev sann

SPORTBLADET

- Michael Ryderstedt i semifinal

Stockholm

År efter år har han suttit på läktaren i Kungliga tennishallen.

Tittat ner och drömt sig bort.

- Det är ju på planen man har velat vara, säger Michael Ryderstedt.

Nu är 19-åringen där - i semifinal i Stockholm Open.

Om hela veckan har varit smått osannolik, så blev den inte mindre märklig för Ryderstedt under fredagskvällen. Världselvan Joachim "Pim-Pim" Johansson hade dundrat hem första set med 6-3, men Stockholmstalangen Ryderstedt hade just brutit till sig en 5-3-ledning i det andra.

Då klev Johansson av banan.

En halsinfektion som han känt av i två veckors tid hade blossat upp på nytt, och när pulsen steg och orken tröt sade kroppen ifrån.

Ryderstedt visste inte vad han skulle känna. Han fick inte uppleva känslan av att slå in en matchboll i en Stockholm Open-kvartsfinal, på hemmaplan och inför en fullsatt arena. Men han var klar för semifinal - i sitt livs första ATP-turnering.

Den känslan var svår att inte dras med i.

- Det är härligt, säger han när han försöker att med ord beskriva tankarna.

- Känslan att slå in en matchboll är alltid speciell, men glädjen är inte mindre nu än den hade varit om jag vunnit på vanligt sätt.

Glad och förvånad

Oavsett Johanssons infektion har Ryderstedt under veckan som gått visat att han är en intressant tennistalang bakom de redan etablerade.

Den 239-rankade svensken slog ut spanjoren Oscar Hernandez i sin ATP-debut och fortsatte med sitt livs match och 6-4, 6-7, 6-3 mot 27-rankade spanjoren Fernando Lopez.

Nu stod han där igen. I vimlet och i strålkastarskenet, med ett leende som gick tvärs över ett ansikte som fortfarande inte har förlorat sitt uttryck av förvåning.

Bland dagens aktiva svenskar på ATP-touren står sig Ryderstedts bedrift gott i en jämförelse. Tre spelare - Andreas Vinciguerra, Thomas Enqvist och Robin Söderling - var yngre när de tog sig vidare till sin första ATP-semifinal.

Spelare som Thomas Johansson (21 år och sex månader i Singapore 1996), "Pim-Pim" Johansson (21 år och sju månader i Memphis 2004) och Jonas Björkman (22 år och fem månader i Schenectady, New York, 1994) var betydligt äldre.

Och än är Ryderstedt inte färdig. I semifinalen ställs han emot vinnaren i fredagskvällens sena möte mellan Thomas Johansson och rumänen Andrei Pavel.

Fram tills dess ska han bara njuta, precis som han gjort under varje minut hittills av Stockholm Open-veckan.

- Framför allt njuter jag av hemmapubliken. Att stå där inför så mycket folk som applåderar... Det är ju det som man har drömt om de år man har varit här och suttit på läktaren.

Osäker på Paris

För "Pim-Pim" Johansson var det abrupta slutet en besvikelse. Sex turneringar i följd hade han gått minst till kvartsfinal, och den formen hade gett honom förhoppningar.

Sedan kom halsinfektionen.

- Det är aldrig roligt att behöva ge upp på hemmaplan, sade han innan han lämnade Kungliga tennishallen.

Den svenske världselvan skulle i nästa vecka ha spelat i Masters-turneringen i Paris. Hans chanser att kvala in bland de åtta till Mastersslutspelet i Houston var från början små, men efter fredagskvällen blev de minimala.

Johansson vet ännu inte om han reser till Paris-turneringen.

- Vi får se hur jag mår om ett par dagar, sade han.

Jakob Sillén/TT

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet