Störtbra, Anja!

SPORTBLADET

Femma i dagens störtlopp tre svenskor bland de femton bästa

Foto: Bästa svenska Anja Pärson slutade femma i dagens störtlopp  bästa placeringen i karriären i disciplinen och bäst av tre de svenskorna bland de 15 bästa.

Tvåa i första super-G-loppet, urkörning i det andra. Och sen 29:a i första störtloppet – och femma i det andra.

Veckan i Cortina d'Ampezzo har varit som en berg-och-dalbana för Anja Pärson.

– Det sammanfattar hur säsongen har varit för mig, säger hon med ett skratt.

Andraplatsen i super-G och femteplatsen i störtlopp är Pärsons personbästa i fartgrenarna. Inför söndagen hade hon aldrig varit bättre än 16:e i störtlopp.

Hon var 1,10 sekunder efter segrande Michaela Dorfmeister, Österrike. Dorfmeister vann med 59 hundradelar före landsmaninnan Renate Götschl och 78 före tyskan Hilde Gerg.

— Jag har åkt tävlingar här i 13 år, men har aldrig lyckats vinna. Det är fantastiskt att äntligen få göra det, för det har varit en av mina största drömmar, att få vinna ett klassiskt lopp som det här, säger Dorfmeister till Reuters.

Götschl har vunnit de tre första tävlingarna den här veckan i Cortina, men fick nu nöja sig med andra plats.

— Jag vill inte analysera det för mycket. Allt har varit perfekt för mig den här veckan, men också heltokigt. Nu åker jag hem efter en vecka som jag aldrig kommer att glömma, säger Götschl till Reuters.

Kroatiskan Janica Kostelic blev fyra och tappade världscupledningen till Götschl. Götschl har sammanlagt 798 poäng, Kostelic 789 och Dorfmeister 712. Anja Pärson delar fjärdeplatsen med finländskan Tanja Poutiainen på 706 poäng.

Släppte på mer

Anja följde upp lördagens 29:e plats med en femteplats.

Vad var skillnaden mellan lördagens och söndagens störtlopp?

— I dag litade jag mer till min egen skidåkning, höll inte linjen så exakt utan släppte på mer och litade till min känsla. I går åkte jag linjen för perfekt och då håller man i skidorna och släpper inte på, förklarar hon.

Jessica Lindell-Vikarby säkrade definitivt en plats i VM-truppen genom att bli tolva. Därmed har hon, tillsammans med lördagens tolfteplats, två placeringar bland de 15 bästa, som är ett krav från landslagsledningen för att få åka till VM i Bormio som startar 28 januari.

Och Janette Hargin, nia på lördagen, blev 13:e på söndagen.

Skön stämning i laget

Det är första gången som tre svenskor är bland de 15 bästa i störtlopp i världscupen.

— Det är jättekul att de andra börjar göra resultat som de är värda att göra. Det är skönt att det lossnar för Janette och att Jessica visar att hon är tillbaka efter skadan (knäskadad hela förra säsongen), säger Pärson.

— Just nu är det en sån skön stämning i laget, vi är på gång inför VM. Alla har stort självförtroende.

Under farttävlingsveckan i Cortina d'Ampezzo har Anja Pärson försökt att också hinna med att träna slalom och storslalom.

— Det har varit svårt att få till bra träning, men det jag har åkt har varit bra.

Efter en vilodag väntar ett par träningsdagar innan det är dags att åka till Zagreb där det är kvällsslalomtävling på torsdag. Kommande helg väntar en slalom- och en storslalomtävling i Maribor i Slovenien, de sista tävlingarna före VM.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint