Jonevret fick njuta i Dif-debuten efter 5-1 mot Örebro

SPORTBLADET

- Enormt härligt och nästan lite overkligt

Stockholm

Kjell Jonevret fick en perfekt start i sin premiär som Djurgårdstränare.

De regerande mästarna var överlägsna mot Örebro - och vann med hela 5-1.

- Enormt härligt och nästan lite overkligt, sade Jonevret.

42-årige Kjell Jonevret har haft bråda dagar sedan han gjorde klart med Djurgården, och uppståndelsen blev inte mindre när förre tränaren Zoran Lukic valde att kliva av.

"Jag kan inte trolla, utan det är fortsatt stenhårt jobb som gäller", sade Jonevret när han tillträdde posten.

Och det vore fel att tala om någon slags Jonevret-effekt i och med 5-1-segern mot Örebro, men någonting var uppenbarligen annorlunda. Plötsligt lossnade målskyttet - efter EM-uppehållet har Dif bara gjort två mål på tre matcher.

- Det känns fantastiskt bra. Samtidigt vet jag att det inte hade varit mitt fel om vi hade förlorat, och det är heller inte min förtjänst att vi vinner, sade Jonevret.

Tidigt mål

Det var inte bara Jonevret som hade en lyckosam debut. Snart 18-årige Patrick Amoah, Djurgårdens enda egna produkt, ordnade ledningsmålet redan i den andra minuten i sin första allsvenska match från start. Hans inlägg från höger gick in när Örebromålvakten John Alvbåge försökte boxa iväg bollen, men i stället tog den på mittbacken Gustaf Andersson.

Det märktes att det tidiga målet gav talangen Amoah självförtroende. Anfallaren vågade spela ut och varvade bra passningar med fin teknik.

- Jag fick veta på morgonen att jag skulle få spela från start. Det är det jag drömt om och det var underbart att få göra mål också, sade han.

Amoah fick även göra ett "riktigt" mål när han avslutade målfesten med sitt 5-1-mål i den 71:a minuten.

Lekte fotboll

Örebro fick knappt röra bollen den första halvtimmen, men lyckades ändå kvittera Djurgådens 1-0-ledning i den 29:e minuten. Fredrik Samuelsson sprang sig fri vid vänstra stolpen och nickade in 1-1.

Efter utjämningen flyttade ÖSK upp spelet - men de tillresta supportrarnas hejaramsa "svartvitt leker" var något överdriven.

I stället var det Djurgården som lekte fotboll i den andra halvleken. Arnengs mål i slutminuten av första halvlek följdes upp av ytterligare tre Dif-mål.

- Vi måste vara väldigt självkritiska till vår insats i dag. Inför matchen kändes det bra, men de får in 1-0 för enkelt och i andra halvlek är vi inte med alls, sade ÖSK-tränaren Stefan Lundin.

- I andra halvlek flöt jag runt och bara log hela tiden. Grabbarna vågade spela ut och det såg bra ut offensivt. Det var skönt för killarna att få leka fotboll efter alla skriverier, sade Jonevret.

Utan Alvbåges storspel hade det mycket väl kunnat blivit fler mål.

den Ouden målskytt

Det lossnade även för fjolårets pålitliga målskytt Geert den Ouden. Holländaren fick fira sin 28-årsdag genom att göra 3-1. Ett perfekt vänsterinlägg från Andreas Johansson avslutades med en lika perfekt nick i bortre hörnet. Den Ouden var på hugget och hade flera bra möjligheter tidigare. Bland annat hade han ett tungt skott som gick ribba ut i situationen före Arnengs 2-1-mål.

Segern var överlägsen, Djurgården bra - men mycket för att Örebro var dåligt.

Men de tre poängen gör i alla fall att Jonevret och Djurgården får lite arbetsro - vilket kan behövas i uppladdningen inför stundande Champions League-äventyr.

Jenny Danielsson/TT