Frölander glänste - tillbaka i OS-truppen

SPORTBLADET

- Ja, nu vill jag åka till Aten

Stockholm

I drygt två veckor var Lars Frölander petad ur den svenska OS-truppen.

På SM tog han sig tillbaka direkt!

- Ja, nu vill jag åka till Aten. Det här var jävligt skönt, sade en nöjd Frölander sedan han noterat bästa sträcktid i lagkappen 4x100 m fritt och fört sitt Linköping till SM-guld.

Frölander, som varit sjuk i ett års tid och inte tävlat sedan i världscupen i Stockholm i januari, behövde bara två lopp på sig för att visa att han ska med som lagkappssimmare till OS i Aten.

På torsdagsmorgonen var han snabbast i lagkappsförsöken med 50,34 i flygande start.

På kvällen - i finalen - sänkte han sig med drygt en sekund till 49,10. En halv sekund snabbare än Stefan Nystrand.

Förbundskaptenen Hasse Bergqvist hade fått det kvitto han behövde. Och gav Frölander ledigt från individuell start på 100 m fritt som inleds på fredagen.

- Med fyra veckor kvar till OS är det bara dumt att riskera något. Jag har sett vad jag behöver. Eventuellt ställer han upp på 50 m fjäril för skojs skull, sade Bergqvist.

Otränad

Är du överraskad över att Frölander otränad går in och presterar det här?

- Egentligen inte. Han har ju varit en världssimmare i så många år. Kanske kan en simmare av hans kaliber klara sig utan träning i ett år.

För det är precis vad Frölander gjort. Det började i april förra året. På ett landslagsläger på Cypern fick han i sig något olämpligt och blev sjuk i binjurarna.

Sedan dess har han i princip inte kunnat träna, och han misslyckades kapitalt på VM i Barcelona.

"Misskött mig i 25 år"

Men binjurarna är inte det enda han haft problem med. Frölander var länge förtjust i hamburgare, men är sedan flera år tillbaka mycket strikt i sin mathållning och äter mest vegetariskt.

- När man har misskött sig i 25 år blir man inte frisk på ett år. När man tränar och tävlar på elitnivå så går det väl bra ett tag, men till slut kommer det en gräns när kroppen säger ifrån. Men på sistone har det känts bättre och bättre, berättar han.

Men träningen har blivit lidande. Han har hållit i gång, men jämfört med hans tidigare träningsnivåer så är det närmast att betrakta som motionsnivå.

När kunde du senast träna på max under en längre period?

- I april förra året, sade han och log snett:

- Jag har varit nära att lägga av flera gånger under den här tiden.

Köpte kravet

Lars Frölander bestämde sig tidigt för att försvara sitt OS-guld på 100 m fjäril från Sydney även i Aten. Men i våras, när han fortfarande inte var frisk, gav han upp sin individuella OS-satsning för att i stället sikta på lagkapp. För ett par veckor sedan kom beskedet från Sveriges olympiska kommitté (SOK) att den förhandsnominering han haft drogs tillbaka. Kravet var att på SM visa att han hade i laget på 4x100 m fritt att göra.

- Det spelar ingen roll. Även om min förhandsnominering hade stått kvar så hade jag aldrig åkt till OS om jag kände att jag inte kunde simma bra. Min drömtid i dag var att göra 49,3 - och så gör jag två tiondelar bättre. Jag ville vara den gamle Lasse för att åka till Aten och det tror jag att jag är om jag får träna några veckor, sade han.

Hans fjärde OS kan också bli det sista stora mästerskapet för Frölander.

- Jag vill inte att OS ska bli det sista jag gör som simmare, jag vill gärna sluta när jag är frisk. Men det kan vara det sista stora mästerskapet. Jag har gjort allt jag vill inom simningen.

Göran Sundberg/TT