Torri Edwards sprintstall dräller av stjärnor - en är Maurice Greene...

SPORTBLADET

Torri Edwards dopningfall har ingenting med den omskrivna Balco-affären att göra.

Däremot leder den rakt in i hjärtat av världens mest framgångsrika stall med sprinters.

HSI-stallet i Kalifornien.

Det dräller av stjärnor, där största namnet är Maurice Greene.

Foto: Maurice Greene, USA, jublar efter en seger. Men nu är den starka friidrottsnationen på fallrepet.

HSI står för "Handle Speed Intelligently" - behärska fart smart om man ska översätta det till svenska.

Namnet på ett stall som leds av sprinttränaren John Smith vid UCLA-universitetet i norra Los Angeles, nära Hollywoods stjärnfabriker.

Emanuel Hudson är manager för HSI-stallet, en advokat bosatt i Kalifornien som blev omtalad i Sverige, då han satte sin Nike-keps framför Svt:s kamera vid en presskonferens som den amerikanska skojätten höll under VM i Edmonton 2001.

Det var en presskonferens som blev mest uppmärksammad för att inga frågor om dopning fick ställas. Jag var själv där och såg Hudson i aktion, då presskonferensen bröts av ständiga dopningfrågor från ett pressuppbåd som naturligtvis vägrade gå i ledband.

HSI-stallet har dominerat

Efter Torri Edwards positiva provsvar kom heller inga svar från vare sig John Smith eller Emanuel Hudson.

Det som gör Torri Edwards positiva dopningprov extra intressant, är att löpare inom samma stall ofta tar samma preparat. Så har det varit i den pågående utredningen mot dopninglaboratoriet Balco.

Kelli White och Chryste Gaines var världens två snabbaste kvinnor i fjol och båda tränades av ukrainske coachen Remy Korchemny, en 71-åring med starka band till Balco.

Kelli White har redan erkänt dopning och är avstängd två år. Chryste Gaines tillhör de fyra amerikanska friiidrottare som hotas av livstids avstängning av amerikanska dopningbyrån USADA.

Nu kastar Torri Edwards fall en lång skugga över John Smith och hans HSI-stall, som inte alls varit inblandade i Balco-rättegången.

HSI har dominerat på samma sätt som berömda Santa Monica Track Club gjorde under 80- och början av 90-talet, då med Carl Lewis som sitt stora affischnamn.

Den rollen har Maurice Greene motsvarat hos HSI, som är den enda träningsgrupp i USA som kan kalla sig ett sprinterstall idag.

Gjorde Greene snabbast

Jag har följt dem sedan Maurice Greenes stora genombrott vid VM i Aten 1997 och John Smith är en mycket trevlig man, som själv var med i OS i München, innan han började spela amerikansk fotboll för Dallas Cowboys.

Han gjorde talangen Maurice Greene till världens snabbaste man och har även tränat stjärnor som Marie-José Perec, Kevin Young, Ato Boldon och Quincy Watts.

Han tränar också kvinnliga sprintstjärnan Inger Miller och världens bäste korta häcklöpare Allen Johnson.

HSI har drabbats av dopningavstängningar tidigare, då Inger Miller, Ato Boldon och Mickey Grimes lämnat positiva dopningprov. Men då har det handlat om kortare straff på tre månader eller en varning.

Torri Edwards kom till HSI-stallet direkt från college 1999.

Men det var först i fjol som det stora genombrottet kom, med andraplatsen på 100 meter och tredjeplatsen på 200 vid VM i Paris. Men det skulle bli ännu större, då Kelli White blev diskad och av med gulden på båda distanserna.

Då fick Torri Edwards VM-guldet på 100 meter och kunde kalla sig världens snabbaste kvinna.

Jag håller med förbundskapten Ulf Karlsson om att den amerikanska dopningsåpan bara blir sjukare och sjukare. Samtidigt kan jag inte låta bli att se det positiva.

För några år sedan hade Torri Edwards prov smusslats undan någonstans, på grund av något stämningshot. Så gick det till. Nu har amerikanarna tagit krafttag och USADA har tagit på sig rollen som en gammal westernhjälte, som ska rensa upp i en genomkorrumperad bygd.

Och jag håller med Carolina Klüft, då jag frågade henne hur hon reagerade på nyheterna från USA.

- Det är skönt att fuskarna åker fast. Att de blir avslöjade. Det visar att dopningarbetet fungerar, sa Carro.

Det är väl det skönaste beskedet som kommit från USA.

Ingen går säker - hur stor stjärna man än är.

Alla friidrottarna i den stora Balco-härvan

Längre ned på sidan: Alla friidrottarna i den stora Balco-härvan.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott