"Tipsextra" är inte ett fotbollsprogram

SPORTBLADET

Lördagen den 29 februari 2005 kommer att för alltid vara svensk tv-sports svartaste dag.

Det var dagen då de kommersiella krafterna i namn av Svenska Spel öppet visade sina giriga avsiker.

Kanal 5 hade premiär för "Tipsextra" med tyska ligafotboll. Bara det att använda namnet "Tipsextra" är lika med vanhelgande av den heliga skrift.

Men den skymfen förbleknar i jämförelsen med hur Kanal 5 gör programmet.

Förslaget kommer från Svenska Spel. Som först ville att TV4 skulle sända Bundesliga, men av någon anledning kom de två forna kumpanerna inte överens. Så Svenska Spel kontaktade Kanal 5 och då Kanal 5 inte är en tv-kanal utan en försäljningsorganisation så var nya "Tipsextra" ett lättsålt koncept.

För vad vi i går för första gången såg i Kanal 5 var inte ett fotbollsprogram utan ett spelprogram. Styrt, betalt och regisserat av Svenska Spel.

Hade det varit ett fotbollsprogam hade matchen direktsänts, inte förskjutits för att komma i fas med övriga matcher på tipskupongen. 

 "Saturday live" i Viasat tog ett steg tillbaka från förra lördagens uppryckning. Varför i jisse namn ska det vara mumlande skådespelare som studiogäster? Om det nu för Jesper Mattssons skull ska vara någon med gotländsk anknytning - Peter Haber var en gång bellboy på Statt i Visby - kan ni väl välja Josefin Nilsson?  Men som fotbollskanal, oj, var det 15 eller 16 matcher direkt den här veckan i Viasat?

Skid-SM, damernas tävling och det måste stå i SVT:s kommentatorsmanual, att de första startande är "mindre intressanta".

Linda och Fadde i tv-sportens värld. Så faller tanken när förlåten lättar kring Bonniers sportkanal och vilka som redaktionellt skall leda den. Bland annat en före detta PR-nisse för beachvolley. Med tanke på de lågstatusrättigheter kanalen förhandlar om är frågan sjävklar, vad är egentligen Bonniers ute efter? Svaret kan vara en tv-kanal för egenreklam.

Bäst

Sämst

Frank Östergren