Frölunda tog bonuspoängen mot Djurgården

SPORTBLADET

Vände 1-2 till seger

Göteborg

Ett effektivt powerplay är viktigt i ishockey.

Det hade såväl Frölunda som Djurgården när de möttes i Scandinavium på tisdagen. Fyra av målen föll i numerärt överläge när Frölunda vann med 3-2 efter förlängning.

Efter en trevande inledning där lagen verkade känna på varandra satte Frölunda fart efter drygt halva första perioden. Startsignalen var 1-0-målet inslaget av Jonas Johnson efter 11.12. Förspelet var snyggt, backen Tom Koivisto fintade sig fri och sköt ett skott som Jose Theodore i Djurgårdsmålet lämnade retur rakt ut till Johnson som slog in pucken.

Frölunda satte nu stundtals hårt tryck på bortalaget som inte alls fick till något spel. Djurgårdstränaren kände sig nödgad att ta timeout efter 16.14 av perioden för att samla i hop laget.

- Vi äger första perioden och 3-0 hade känts mer rätt, sade Stephan Lundh, Frölundas tränare.

Kollegan i Djurgården, Niklas Wikegård, var inne på samma linje.

- Efter Frölundas mål var vi väldigt passiva.

Frispelning från Ekman

Men lite oväntat bytte matchen skepnad i andra perioden. Djurgården satte fart och Frölunda hamnade på efterkälken och åkte på flera utvisningar. Och det var ödesdigert för hemmalaget.

Efter 6.44 kvitterade Marcus Nilson i numerärt överläge elegant frispelad vid bortre stolpen av Nils Ekman. Nilson fick öppet mål till 1-1.

Djurgården tog ledningen på nytt med en man mer på isen. Men målet får dock annars mycket säkre Henrik Lundqvist ta på sig. Daniel Rudslätt slog in pucken från mycket snäv vinkel över axeln på Lundqvist, inte så lite likt Pelle Prestbergs mål mot Malmö på måndagen.

Vaskade om i Frölunda

Hemmalaget repade dock mod och tog tillbaka taktpinnen men Djurgården höll undan genom att spela enkelt, sarg-ut.

Inför tredje vaskade Stephan Lundh om i kedjorna för att få fart på laget. Och det fick effekt omgående. Men det krävdes ett individuellt misstag för en kvittering. I numerärt underläge fick inte Daniel Tjärnqvist träff på pucken när han med gott om tid skulle rensa. Christian Bäckman bröt, spelade direkt till Per-Johan Axelsson som kvitterade med ett direktskott mellan benen på Theodore som inte riktigt hann med i sidledsförflyttningen.

- Det var synd om Daniel Tjärnqvist som annars gör en utmärkt match, säger Niklas Wikegård.

Båda lagen har sedan möjligheter att avgöra under ordinarie tid men två duktiga målvakter höll tätt.

I förlängningen avgjorde Tom Koivisto när han slog in 3-2, återigen i ett numerärt överläge. Bonuspoängen till Frölunda.

Efterlyser nytt transferfönster

Niklas Wikegård avslutade presskonferensen med en passning till förbundet.

- Nu stängs det tredje och sista övergångsfönstret. Vi i Djurgården har tre spelare utlånade som vi tar tillbaka. Men om lockouten i NHL fortsätter kommer vi att ha fyra-fem spelare för mycket, vilket innebär att spelare får sitta. Så här är det för de flesta lagen i elitserien. För svensk hockeys bästa borde vi få några dagar på oss att justera trupperna genom att förbundet ordnar ett fjärde fönster.

Jerker Edgren/TT