Boxning

Här biter hon Frida

SPORTBLADET

Wallberg efter segern: Det var himla dålig stil

ÅRHUS

Glöm betten. Glöm skandalmatchen. Glöm att Frida Wallberg förmodligen inte kan se med vänster öga på en vecka.

Kom ihåg att det var i går i Scandinavian Congress Center som Frida tog det första riktigt stora steget mot absoluta världstoppen.

ÅRHUS. Zarrika Fatuma gjorde en Tyson.

- Hon böjde ned huvudet över mig och bet till. Jag blev så förbannad, säger Frida Wallberg efter skandalmatchen.

Zarrika Fatuma försökte frustrerad att bita sig till seger. Kenya-krigaren, som hon marknadsförts som, var duktig. Slog hårt, snabbt och ofta. Utan att för den skull vara en tekniklös slugger.

Men vad än Fatuma försökte med rubbade det inte Frida Wallberg. Hennes defensiv var perfekt. Hon slog hårdare och mer precist än sin motståndare och hon hade den bättre orken.

Inte en perfekt match - men nära nog.

På väg mot titlarna

Framförallt en match som gav en första liten titel på vägen mot de riktiga VM-titlarna.

Damboxning är på väg att etablera sig som en mer seriös sport än som varit fallet hittills och när alltfler organisationer väljer att satsa globalt öppnas möjligheter.

Fridas danska promotor Bettina Palle lär inte få några som helst problem att ordna en VM-match åt Frida inom mycket snar framtid.

Som hon boxades i går är Frida mogen att gå matcher mot även de allra bästa från USA eller Tyskland, länderna som har störst bredd på den fortfarande smala damtoppen.

Under den nye tränaren Mikael Löwegrens vägledning har Frida blivit aggressivare och mer offensiv i sin boxning. Hon visade en klar villja att styra matchen. Hennes brist i tidigare matcher som proffs har varit oförmåga att fullfölja och utnyttja den kraft hon har i sina slag.

Ett mästarämne

Mot Fatuma hittade Frida helt rätt i avstånd och balans tack vare ett effektivt fotarbete. Slagen kom naturligt med båda händerna oavsett om det var mot kropp eller huvud.

Den som slår på det viset och samtidigt garderar sig nära nog hundraprocentigt är ett mästarämne.

Två gånger bet kenyanskan Frida över vänster nyckelben. En gång i sjätte ronden och ett nytt försök i den åttonde.

- Jag vet inte varför hon gjorde det men jag fattade direkt vad hon gjort. Det sved till men jag fick inte bli för ilsken. Då är det lätt att boxningen blir dålig. Sen bet hon till en gång till. Det var himla dålig stil av henne, säger Frida.

Domaren såg inte betten

Ringdomaren såg inte något av betten men Fridas nye tränare Mikael Löwegren vrålade så det hördes i hela hallen:

- Hon bits ju!

Ett rött märke visar var betten tog.

- Klart att man blir lite orolig när man blir biten. Fan vad det svider, säger Frida men lugnas av tävlingsläkaren som bestämt avfärdar alla farhågor om eventuella följder.

Med en solklar poängseger vann Frida sin första titel som proffs. WIBF:s interkontinentaltitel i juniorlättvikt.

- Jag är superglad. Detta är större än när jag blev världsmästare som amatör. Bara att gå upp i ringen som proffs och uppleva stämningen här är större, säger Frida.

Hon fingrar lite på det stora bältet som bevisar att hon nu är en av världens bästa i sin viktklass. Under vänster öga börjar en missfärgning och en svullnad att växa. Det var en tuff match. Fridas tuffaste.

- Hon slog hårt och var tuff men jag tycker att jag klarade mig bra konditionsmässigt. Jabben kan bli ännu lite bättre. Det är den som är nyckeln till allt.

Mamma pustar ut

Pojkvännen Toni Taraba är en av de första som hinner fram för att gratulera. Mamma Gunnel som såg sin dotter för andra gången i en proffsring pustar ut:

- Det var faktiskt inte så farligt men gud vad skitskönt det känns nu efteråt, säger Gunnel.

Eftersom matchen gick sist i galan blev det inte mycket firande i natt.

- Får sticka till Krakow...en restaurang i Göteborg, säger Frida.

Sen väntar en sommar med träning och hopp om nya titelmatcher.

- Nästa match blir väl i september.

De närmaste dagarna får hon hoppas på sol. Så att hon kan använda solglasögon utan att väcka uppmärksamhet. Vänsterögat kommer hon inte att kunna se med de närmaste dagarna...

Frida Wallberg-Zarrika Fatuma, Kenya

Stefan Alfelt

ANNONS EXTERN LÄNK

JACKPOTT! – 25 miljoner på Stryktipset. Missa inte att skaffa andel i Sportbladets sista minuten-system i jakten på 13 rätt | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Boxning

ÄMNEN I ARTIKELN

Boxning