"Vi har inget att dölja"

SPORTBLADET

Polis väntade när Zlatan kom hem - sökte bevis för ekonomiska brott

Det var som en scen ur en italiensk maffiafilm.

När Zlatan Ibrahimovic, 24, kom hem till sin lägenhet i centrala Turin vid lunchtid stod polisen och väntade för att göra husrannsakan hemma hos Juventusstjärnan.

- Zlatan tog det bra. Vi har ingenting att dölja, säger hans agent, Mino Raiola.

Foto: Han kan fälla juve Minni Raiola.

I en samordnad aktion i går över flera platser i Italien och i Turin slog Guardia di Finanza, den paramilitära finanspolisen, från tidig morgon och framåt under dagen, steg för steg.

Det som inledningsvis var en stor fotbollsskandal med Juventus tidigare klubbdirektör Luciano Moggi och vd:n Antonio Giraudo i spetsen för märkliga turer kring tillsättningar av domare och falskspel i samband med övergångar har växt till något betydligt större.

Polisen fick vänta

Finanspolisen slog till 07.25 hemma hos Moggi och sedan ett par timmar senare med ett tiotal polisbilar mot Juventus högkvarter.

Vid lunchtid begav sig ytterligare poliser i den samordnade aktionen vidare till Piazza Castello - Zlatan Ibrahimovics hem i centrala Turin - och till spelarkollegan Fabio Cannavaros olika bostäder.

Portvakten släppte in polisen hemma hos Ibrahimovic, men eftersom svensken inte var hemma fick polismännen vänta med själva husrannsakan.

- Polisen har inte rätt att gå in i bostaden om ingen finns hemma, säger Zlatan Ibrahimovics agent, Mino Raiola, till Sportbladet.

"Zlatan förstår"

Hur reagerade Zlatan på att polisen var där när han kom hem?

- Hur skulle du själv reagera om polisen kom hem till dig på det sättet?

Det skulle vara obehagligt.

- Självklart reagerade han likadant. Men Zlatan förstår. Han har varit med ett tag nu och han förstår att det har att göra med allt som händer kring Juventus. Han accepterar att det är så här, men det innebär inte att han gillar det, säger Mino Raiola.

Vad hände sedan?

- De sökte igenom hans och andra spelares bostäder.

Gazzetta dello Sport uppger att polisen letade efter kontouppgifter, kontrakt och andra dokument hemma hos Zlatan till stöd för de misstankar som riktas mot Juventus.

Enligt uppgifter till Sportbladet hittade dock polisen inget av intresse hemma hos Zlatan.

- De gick tomhänta därifrån, inget beslagtogs hos Ibrahimovic, uppger en källa.

Från förundersökningsledaren, åklagaren Bruno Tinti, kom tidigt besked om att varken Zlatan Ibrahimovic eller Fabio Cannavaro är misstänkta för några brott.

Enligt åklagare Tinti riktar sig misstankarna om bokförings- och skattebrott mot Juventus och den tidigare klubbledningen i samband med Zlatans och Cannavaros övergångar från Ajax respektive Inter.

Har inte blivit förhörd

Varken Zlatan Ibrahimovic eller Fabio Cannavaro har kallats till några förhör.

- Nej, myndigheterna har inte bett oss svara på några frågor för vi är inte misstänkta i utredningen, säger Mino Raiola.

Vad tycker du om åtgärderna som vidtogs mot Zlatan?

- Ingenting. Om de måste undersöka så får de göra så här. Vi har ingenting att dölja. Några ytterligare kommentarer vill jag inte ge, säger Raiola.

- Det som hänt i mäktiga Juventus är oerhört och att polisen slår till mot spelarna visar graden av allvar, säger en källa i Italien till Sportbladet.

Här är Juventus och Zlatans svarta dag

Michael Wagner