Östberg kammade noll

SPORTBLADET

Förlorade på gamla hemmaarenan

Frida Östberg är van att vinna på Gammliavallen.

Men med sin nya klubb Linköping lyckades hon inte ta poäng av Umeå IK.

Resultatet 2–1 var jämnare än matchen.

Förra helgen tappade serieledande Umeå poäng hemma mot Göteborg. Linköping hade förhoppningar att upprepa den bedriften, men var egentligen aldrig ens nära.

– Umeå började oerhört bra. Vi kom inte igång själva, det gick lite för fort, sade Linköpings tränare Per-Johan Karlsson.

Umeå kontrollerade matchen från första början, men var – precis som tidigare under säsongen – ineffektivt i avslutningarna.

Fick två straffchanser

Det var en omdiskuterad situation i den andra halvleken som kom att avgöra matchen. Efter en hands i straffområdet på en Linköpingsspelare pekade domaren Marie-Louise Svanström på straffpunkten. Marta stegade fram, men Linköpings utmärkta målvakt Hedvig Lindahl gjorde en snygg parad. Dock förgäves, då Svanström blåste om straffen för att utespelarna beträtt straffområdet för tidigt.

På andra strafförsöket ordnade Marta 2–0 till hemmalaget.

– Jag blev förvånad när hon blåste om straffen. Det har jag inte varit med om i toppfotboll tidigare. Men jag är ju tacksam för det, sade Umeåtränaren Andrée Jeglertz.

– Straffsituationen kändes tuff. Att de sedan fick en ny chans känns åt helvete, var Per-Johan Karlssons kommentar.

Han tyckte ändå Umeåsegern var klart rättvis. Landslagsmålvakten Lindahl svarade för flera högklassiga räddningar och var den spelare som höll kvar gästerna i matchen.

Men hemmalagets mittback Sanna Valkonens mål efter kvart kunde hon inte göra något åt. Efter snyggt samspel mellan Marta och Malin Moström, kunde Valkonen sätta bollen i nättaket.

Hammarby vände

I lördagens andra match vann Hammarby på bortaplan över Umeås Västerbottenskollega Sunnanå med 2–1. ”Bajen” hamnade i underläge då hemmalagets Rebecca Smith gjorde 1–0 i 20:e minuten men Sara Johansson kvitterade efter en dryg halvtimme och Louise Fors svarade för segermålet i 54:e minuten.

I toppen drog Umeå i från ytterligare och är med en match mer spelad hela sju poäng före tvåan Bälinge. Trean Hammarby och fyran Linköping har, precis som Bälinge, nio poäng.

TT