Fyran bjöd på framtidens TV

SPORTBLADET

Mindre än en vecka kvar till VM-festen. Första direktsända träningen i tv. Då skadar sig målvakten Andreas Isaksson. Kan en tv-dag börja sämre?

Sedan VM-lottningen före jul har vi sett fram mot festen i Tyskland. De senaste ­veckorna har febern stigit och när TV4+ för första gången visade en landslagssändning direkt fick jag nästan frossa. Som det kändes att det är nära nu.

Sedan satte jag frukosten i halsen. Det som inte får hända hände. Strax efter att Hasse Backe förklarat hur försvarsövningen skulle gå till, med inlägg och avslut mot fyrbackslinjen, hoppar Andreas Isaksson in i Olof Mellberg och slår i höften stenhårt i backen när han faller.

Klarar sig Sverige utan Isak i VM?

Det tog nog inte mer än en nanosekund innan frågan dök upp i skallen. Sedan hann man både fundera många vändor om det, och läsa rapporter på diverse hemsidor innan Lasse Lagerbäck på presskonferensen kunde lugna oss med beskedet att det endast var en mjukdel (jag tror att Lagerbäcks sneda leende indikerade att mjukdel uttalas rumpa) som hade fått sig en törn och att Isaksson förmodligen kan träna igen redan i morgon. Tack för det.

Och tack också till Fyran som hörsammat bön om att servera oss direktsända träningar och presskonferenser från landslagssamlingen. Med betydligt mer allvar och seriositet än jag hoppades på lotsade Ola Wenström, med assistans av expert-Hasse Backe och reporter-Patrick Ekwall, oss ­genom övningarna och presskonferensen. Som grädde på moset svarades det på massor av ­tittarfrågor.

Det Fyranplus bjöd på var inget annat än framtidens svenska sportbevakning redan i dag. Visst, man kan alltid snacka om att andra länders kanaler gjort sådant här tidigare, men icke desto mindre är det ett bevis för att svensk sportbevakning i media har gått framåt massor de senaste åren.

Nu väntar jag med spänning på sändningarna från matcherna – för med en uppvärmning som denna kan väl inte the real thing bli dåligt?

Jonas Bladh