Hammarbys skräll

SPORTBLADET

Tog första SM-guldet i historien

Göteborg (TT)

Hammarby vann klubbens första SM-guld i handboll när man på lördagen besegrade Sävehof med 34–31 inför fullsatta läkare i Scandinavium.

Bra målvaktsspel och bra försvar lade grunden för Hammarbys seger.

– Askungen är ingenting mot det här. Det har varit en otrolig resa. Det är helt fantastiskt, de sista fyra-fem minuterna var en pärs. Det är vår dag, vår match och förhoppningsvis vår kväll, sade Grahn till Sveriges Television.

Sävehof kom till Scandinavium med två raka SM-guld i bagaget medan Hammarby kom som hungriga utmanare.

Sävehof fick en kalasstart på matchen och gick snabbt upp i en 3–0-ledning redan efter fyra minuter. Men det försprånget hade Hammarby knappat in två minuter senare när man kvitterade till 3–3.

Efter Hammarbys kvittering följdes lagen åt i målproduktionen till ledning 15–14 för Hammarby i paus. Därefter släppte aldrig Hammarby ledningen i matchen.

En starkt bidragande orsak till att Hammarby kunde komma ikapp och gå förbi var Michael Jansson storspel i målet. Han räddade bland annat Sävehofs tre första straffar och svarade matchen igenom för ett flertal mycket kvalificerade räddningar.

– När man ser att den egna målvakten kommer så bra in i matchen ger det flyt åt oss utespelare och det blir lättare att spela, sade Hammarbys meste målskytt Lukas Karlsson.

Mer blygsam

Själv var Michael Jansson lite mer blygsam om sin inledning av matchen:

– Jag tycker inte att jag kom så bra in i början förutom straffarna, men sedan gick det bättre resten av matchen.

De båda tränarna Rustan Lundbäck i Sävehof och Magnus Grahn i Hammarby var eniga om att Michael Janssons insats blev matchavgörande.

– Det plus att vårt mittförsvar fungerade alldeles utmärkt matchen igenom, sade Magnus Grahn.

Sävehof fick aldrig sitt spel att fungera riktigt ordentligt under matchen förutom under kort period då man hämtade upp sexmålsunderläge, 19–25, till bara ett måls underläge på knappt åtta minuter i mitten av andra halvleken.

Men då satte Hammarby in en ny stöt och var snabbt uppe i ledning med 33–27.

– Vi har inget att skylla på. Vi mötte ett lag som var bättre än oss på vissa områden, bland annat Michaels målvaktsspel, sade Rustan Lundbäck.

– Vi fick stryk av ett bättre lag.

Sista matchen i klubben

Sävehofs försvarsklippa Peter Möller, som gjorde sin sista match i klubben, höll med.

– De hade ett rörelsemönster som fick att begå misstag. De gjorde oss dåliga. All heder åt Hammarby.

Hammarby är den första Stockholmsklubben som vunnit SM-guld sedan Hellas vann 1977. Ett faktum som Magnus Grahn tycker att handbollsförbundet måste ta vara på.

– När nu äntligen ett lag från Stockholm vinner måste man kunna ta vara på detta för att saluföra ligan, sade han.

Hammarbys hjältar

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll