OS-hjältarna hyllar guldmedaljörerna

SPORTBLADET

Gunde Svan: Jag fick ståpäls

Legendarer Torgny Mogren, Magdalena Forsberg, Gunde Svan, Thomas Wassberg, Assar Rönnlund, Vladimir Smirnov, Marie Helene Östlund, Jan Boklöv. Foto: AP, Urban Andersson, Öiwind Berggren, Niclas Hammarström, Calle Törnström.

Sveriges forna skidhjältar följde givetvis guldloppen i dag.

De hyllar våra nya stjärnor och är överens om att det var alldeles för länge sen.

– Nu har korken gått ur. Nu kan det komma ännu mer, säger skidlegendaren Assar Rönnlund, 70.

Gunde Svan, 44, OS-guldmedaljör, Vansbro:

– Jag fick ståpäls! Jag hörde tjejernas lopp på radio och såg herrarna på tv. Jag skrek nog. Fruktansvärt skönt, det har dröjt lite för länge.

Torgny Mogren, 42, skidlegandar, Åsarna:

– Det kändes otroligt bra, det var mer än man någonsin vågat hoppas på. Storslam! Helt fantastiskt, det är knappt man tror det är sant.

Herrarna skulle ta guld det hade jag tippat. Damerna trodde jag max kunde ta medalj.

Magdalena Forsberg, 38, skidskyttelegendar, Bergeforsen:

– Det var skitkul. Vi har suttit här och varit stolta i pressrummet, suttit och sagt att nu är vi snart i kapp. Vi var rätt så kaxiga innan också. Det är tolv år sedan vi tog OS-guld i Sverige – och så blir det två på en gång. Det betyder mycket för hela truppen. Jag har ju varit med, så jag vet.

Thomas Wassberg, 49, OS-guldmedaljör, Åsarna:

– Det var kul. Det var ett tag sedan sist.

Marie Helene Östlund, 39, skidlegendar, Hudiksvall:

– Vad härligt!! Två guld inom loppet av 25 minuter, det kan inte bli bättre. Det är så underbart och härligt att se och just att det var tjejerna som tog det första OS-guldet. De är så väl värda det här.

Assar Rönnlund, 70, skidlegendar, Umeå:

- Det här var helt underbart. Tjejerna trodde jag skulle få det svårt, men de var ju väldigt övertygande. Det var helt suveränt, det här behövde de ha. Nu har korken gått ur.

Jan Boklöv, 39, backhopparkung, Luxemburg:

– Det jag blir mest fascinerad över är flickorna. Vi har inte varit där och tagit medalj på många år. Jättebra prestation – det är bara att buga och säga: Det gjorde ni bra!

Vladimir Smirnov, 41, längdskidgigant, Sundsvall:

– Jag såg båda stafetterna på plats. Otroligt imponerande! Både Tobias Fredriksson och Anna Dahlberg var otroligt starka, men hela laget måste känna att de gjort ett bra jobb. Stort grattis!

Enkät: Mia Carron och Annica Lundbäck