Sandviken och Västerås fixar en ny drömfinal

SPORTBLADET

Hypnos ska göra mästaren Magnus Muhrén bättre: Det är ett sätt för mig att hitta energi

Magnus Muhrén, 28, är Sveriges bästa bandyspelare.

Nu ska han bli ännu bättre. Med hjälp av hypnos.

- För mig är det ett sätt att hitta energi ur saker som ligger under ytan och bubblar, säger han.

Foto: PERNILLA WAHLMAN
EN LUGNARE STJÄRNA Magnus Muhrén söker ny vägar för att bli en bättre bandyspelare. En metod: hypnos. "Jag har lärt mig att hitta en psykisk balans där utbrotten inte kommer", säger Sandvikenspelaren. Namn: Magnus Muhrén.
Ålder: 28. Familj: Sambon Ida och dottern Isabella, 16 månader. Blir far på nytt i december. Bor: Villa i Sandviken. Tjänar: runt 300 000 kr/år. Aktuell: Starkast lysande stjärnan i dagens bandypremiär mellan Sandviken och Ljusdal.

I dag drar bandysäsongen igång i Sandviken. Saik möter Ljusdal och som vanligt är Magnus Muhrén gästrikarnas farligaste anfallsvapen.

Men det är inte samma Muhrén som för ett par år sedan ägnade lika mycket energi åt att skälla på domare och motspelare som åt att spela bandy.

- Tillsammans med min mentor, idrottspsykologen Ola Berggren, har jag lärt mig att hitta en psykisk balans där utbrotten inte kommer, säger Magnus Muhrén.

Blev avstängd

Den 11 mars 2001 blev en avgörande dag i Magnus Muhréns karriär.

Utskällningen av domaren Håkan Nystedt efter den direkt avgörande SM-semifinalen mot Hammarby gav Saik-stjärnan fyra matchers avstängning - och ett nytt perspektiv på livet.

- Efter den händelsen kontaktades jag av Sandviken och började jobba med Magnus, säger Ola Berggren.

- Han har utvecklats oerhört mycket sedan dess och kan i dag fokusera sin energi på rätt saker.

Dagarna före årets seriepremiär var det meningen att Magnus Muhrén skulle åkt till Stockholm för att hypnotiseras av samma professionella hypnotisör som bland annat arbetar med NHL-målvakten Johan Hedberg.

"Många myter"

Men resan blev inställd. Hypnotisören var sjuk.

- Nu får det bli en annan gång, jag vet inte när men jag vill hemskt gärna testa. Jag är av naturen en sökare, letar meningen med livet och gillar att gå nya vägar. Att pröva på hypnos hade varit väldigt intressant, säger Muhrén.

Ola Berggren håller själv på att utbilda sig till hypnotisör och tror mycket på metoden:

- Det finns många myter runt begreppet hypnos, folk tror kanske att man ska sitta och låta som en hund, men det handlar inte om det, säger Berggren.

- Under hypnos kan man uppnå en så djup avslappning att man kommer i kontakt med både sitt medvetna och undermedvetna. Vad det handlar om är att söka i sig själv och hitta triggers.

En trigger är en bild som man för sitt inre kan plocka fram när den behövs - en målbild som skapar behagliga känslor.

Skaffar sig övertag

- Om Magnus inför en match kan sitta i omklädningsrummet i samma känslostämning som om han gjort fyra mål så har han ett övertag redan när han kliver ut på isen, säger Ola Berggren.

Hypnotiserad eller inte - Magnus Muhrén är i form inför dagens allsvenska premiär, såväl fysiskt som mentalt. Årets man är tillbaka på isen med en klar målbild - SM-guld.

De har också tagit hjälp av udda metoder

Sportbladets tips - och läget i de allsvenska klubbarna

Martin Fransson

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy