BERGAKUNGEN

SPORTBLADET

Lance Armstrong styr vidare i Tour de France

1 av 2 | Foto: AP
Lance Armstrong i miljön där han är som bäst.

Lance Armstrongs femårige son Luke har förstått varför pappa är så framgångsrik i Tour de France.

- Pappa plågar dem. I bergen, säger han.

Nu kan bara en skada eller en akut formsvacka hindra pappa Armstrong från att vinna sitt fjärde raka Tour de France.

I och med gårdagens etappseger där Lance Armstrong drygade ut sin ledning till främste konkurrenten, spanjoren Joseba Beloki, är segern nästan klar. Armstrong ökade på sin ledning från 4:21 till 5:06 när han körde in som trea efter den 16:e etappen.

Sträckan mellan Le Deux-Alpes och La Plagne hade tre tunga klättringar, och precis som tidigare år är det i bergen som Armstrong dragit ifrån. Holländaren Michael Boogerd vann, en minut och 25 sekunder före spanjoren Carlos Sastre.

Tröttnade för två år sedan

Dagens sträcka från Aime till Cluses är den sista i bergen. Fyra stigningar ska klaras av, men ingen är i närheten av gårdagens tuffa etapp. Det enda som kan tänkas stoppa amerikanen skulle vara en formsvacka likt den för två år sedan.

Då tröttnade plötsligt Armstrong under sträckan mellan Courchevel och Morzine. Han tog sig i mål långt efter sin rival Jan Ullrich, men vann ändå totalsegern till slut.

Den 89:e upplagan av Tour de France avslutas i Paris på söndag. Än så länge är det ingenting som talar emot att Lance Armstrong vinner igen.

Armstrongs ledning efter 16:e etappen:

Johanna Garå