NFL: Säsongens största besvikelser

Av: Carl-Johan Björk

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är tiden på året då kalkonerna är i fokus. Likadant i den här spalten.

Men här tänkte jag inte fokusera på de välsmakande fåglar som pryder de amerikanska middagsborden.

Utan de iskalla och stinkande varianter som delar sin betydelse med begreppet fiasko.

Det är härmed dukat för NFL-säsongen hittills största sportsliga kalkoner.

Ett tecken på att säsongen inte riktigt går som planerat är att man sparkar coacher, och efter vecka 11 så har det redan börjat.

Oakland Raiders gjorde sig av med sin försvarskoordinator Ken Norton Jr nu i veckan, och han ersätts av John Pagano (Chuck Paganos bror). 

Anledningen till detta är för dålig produktion gällande interceptions, sacks och självklart insläppta poäng. Dock så har anfallet heller inte riktigt levererat, så man kan ju argumentera att anfallskoordinatorn likväl kan ryka han med. 

Pagano gör sitt första år med Raiders och kommer sedan tidigare från Chargers där han i rollen som försvarskoordinator coachade till en delad ledning i kolumnen interceptions (18). Hans roll i Raiders fram tills nu har varit assisterande Head Coach med uppgift att stötta försvaret, lustigt nog så har han inte lyckats hjälpa så pass mycket så Raiders ens har lyckats göra en enda interception. Hur ska han då som DC göra jobbet bättre? Raiders är helt klart värda en fet kalkon för både prestation och valet att sparka Ken Norton Jr.

Även Broncos coach har fått ryka

På tal om coacher som får sparken så har även Denver Broncos anfallskoordinator Mike McCoy fått ryka, även han med rötter i Chargers. En av anledningarna är att McCoy ska ha gjort det för krångligt för de olika quarterbackarna att spela systemet som McCoy designat enligt Head Coach Vance Joseph. McCoy var lustigt nog den första tränaren som Joseph anställde när han fick jobbet som Broncos HC, och nu även den första han sparkar. 

Broncos ska nu starta sin tredje QB för i år, nämligen Paxton Lynch som draftades i första rundan 2016 (plats 26). Lynch har varit den tänkta startern redan i fjol, men har blivit bänkad i favör för Trevor Siemien som helt enkelt varit bättre. Men nu efter att den evigt resande Brock Osweiler gjort ett försök att leda skutan så kommer Lynch få chansen att visa att han är Broncos framtida QB. Med tre vinster och sju förluster har man inget att förlora på att slänga in Lynch i hetluften. 

Broncos har fortfarande ett vasst försvar, dock måste något hända på anfallet om dem inte ska vara på botten säsongen 2018.

Manning har inget kanonår

När det gäller tränare som kanske bör få kicken så måste vi nämna Ben McAdoo, NY Giants head coach som inte får laget att gå åt samma håll. Även om jag gillar McAdoo från tiden med Packers, då han var Tight End-coach, så är han ännu ett exempel på en tränare som gör sig bättre som positionstränare än en HC, han bör vara mera hands on än vad en HC kan vara och det är där hans kompetens ligger. 

När vi ändå är inne på Giants bör vi kika på Eli Manning, som helt klart inte har något kanonår. Denna tvåfaldiga Super Bowl-vinnare och eviga slutspelsspöke för New England Patriots är inne på sitt 14:e år som Giants QB, och frågan är om inte det kan vara det sista.

Med två år kvar på sitt kontrakt så kan Giants spara miljoner i fall de väljer att trada honom till ett mer behövande lag. Dock så kan man argumentera att han är den enda fasta punkt Giants har just nu. Men i ett nytt lagbygge finns det inte alltid plats för minnen om gamla prestationer.

Och för att sammanfatta hur pass dåligt Giants anfall spelade i torsdags kan vi helt enkelt titta på deras lista på bollinnehav som lyder: Punt, punt, punt, punt, field goal, punt, half, punt, punt, punt, punt, fumble, interception.

Gör om och gör rätt Giants, hoppas kalkonen smakade. 

Prescott en besvikelse

Giants är dock inte själva med att kämpa i uppförsbacke i NFC East, då rivalen Dallas Cowboys har torskat tre raka och är nu 5–6. Och om det inte räckte med skadeproblem på den offensiva linjen och avsaknaden av RB Ezekiel Elliot, så spelar deras försvar uruselt. För stunden man tittar på LA Chargers QB Phillip Rivers stats och först tror det är Drew Brees då är något riktigt fel. 

Cowboys som såg ut att ha repat sig då dem på ett övertygande sätt slog Kansas City Chiefs har gjort en djupdykning och kommer ha väldigt svårt att komma upp till ytan igen denna säsong och är helt klart en besvikelse efter förra årets succé med Dak Prescott i täten. 

Magiskt, Browns

Att skriva om Cleveland Browns och deras nästan magiska egenskap att alltid hamna på jumboplats är att sparka in öppna dörrar.  

Men jag kan inte låta bli att dela med mig av en liten ”rolig fakta” angående nämnda Browns. 

Om du någon gång sett en av våra NFL-sändningar på TV3 Sport HD, så har du säkert hört mina kolleger säga något i stil med "det är turnovers och penalties som avgör matcher", vilket är helt riktigt statiskt sett. Men Browns är det enda laget i ligan som har lyckats skapa en turnover i sin favör varje match de spelat i år, men trots detta ändå är 0–10. Magiskt som sagt.

Publicerad:

LÄS VIDARE