Stannade hemma efter ryska hotet

Stjärnan kom aldrig till Sverige: Förtjänar en smäll

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Alex Harvey

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

Kanadensaren Alex Harvey valde bort generalrepetitionen i Gällivare inför skidvärldscupen.

Enligt ryske åkaren Aleksej Petukhov efter ett direkt hot från en rysk landslagstränare.

– Vår tränare skrev till hans mentor att han förtjänar en smäll, säger Petukhov till Russia Today.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Tre ryska åkare på pallen i Gällivare

Det är rejält infekterat i skidvärlden efter IOK:s domar mot de dopningsutpekade ryska åkarna. En av de som öppet välkomnat straffen är kanadensaren Alex Harvey – som samtidigt gärna hade sett ännu fler avstängningar.

”Bra att de äntligen reagerat”

– Det är bra att IOK äntligen reagerat, men de ryska åkarna får ju ändå fortsätta. Särskilt en som inte var så dålig i Lahti, sa Harvey nyligen till Le Journal de Montreal enligt VG och pekade på Sergej Ustiugov som tog fem medaljer under VM i Lahtis förra säsongen.

– Ustiugov var ung i Sotji-OS men gick ändå till finalen i sprint då. McLaren-rapporten avslöjade att hela laget var inblandade i dopning men Ustiugovs namn kom aldrig ut. Därför kan vi bara ha våra misstankar, fortsatte Harvey.

”Kom inte till Sverige”

Intervjun fick det ryska laget att reagera. Nu avslöjar Aleksej Petukhov att ryssarna gick så långt att de till och med hörde av sig till kanadensaren.

– Alex Harvey kom inte till Sverige efter att han uttryckt sig kritiskt i media, inte bara om (Aleksandr) Legkov men också om Sergej Ustiugov som han inte heller litar på. Vår tränare skrev till Harveys mentor Ivan Babikov, som arbetade i Ryssland i många år, att han förtjänar en smäll för det han sagt. Sedan kom Harvey aldrig till Sverige, säger ryssen till Russia Today.

Med Sverige menar Petukhov de nyligen avslutade tävlingarna i Gällivare där de bästa svenska och ryska åkarna närvarade men det kanadensiska laget nobbade.

OS – så ser arenorna ut med 100 dagar kvar 00:35