Banan ändrad efter svenska påtryckningar

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Holmenkollen. Svenskarna ville se en förändring i den redan riskfyllda sprintbanan, så de pratade flera gånger i veckan med FIS-basen Vegard Ulvang.

I går las en extra sväng till inne på stadion.

– Det här ökar riskerna. Nu kan det verkligen hända saker, säger Emil Jönsson.

Svenskarna fick till en extra sväng inne på stadion.
Foto: ANDREAS BARDELL
Svenskarna fick till en extra sväng inne på stadion.

Klockan två i går tränade herrarna på banan där dagens sprint avgörs. Då fanns en skillnad mot tidigare. Den sista raksträckan som leder in i stadion hade flyttats fem meter åt höger, vilket gav åkarna taktiska bryderier.

– Nu blir det en kurva till i hög fart. Det gör att det blir trångt i mitten. Jag ser det som en extra risk, säger Emil Jönsson.

Har bett FIS att ändra

Den risken har svenskarna känt till i flera dagar. De har till och med sökt upp internationella förbundet, FIS, och själva talat sig varma för ändringen.

– Det gör att man kommer in i en annan vinkel. Det är en klar fördel för Emil Jönsson, säger sprinttränaren Arild Monsen.

Har ni påverkat FIS till att ändra?

– Jag tror det. Vi har sagt till Vegard Ulvang (ordförande i FIS längdåkningskommitté) hur vi vill ha det. Vi pratar många gånger i veckan. FIS har fattat beslutet men de har vetat vad vi har velat. Och ändringen var ingen överraskning, fast vi inte har tränat på just den.

Kollisioner minskar

Den nya sträckningen testades på en småtävling i januari och arrangörerna tror att den minskar risken för kollisioner och fall. Efter ett träningspass tror Emil Jönsson annorlunda, men är tacksam att han fått känna på banan.

– Det är alltid lite osäkert innan man vet hur banan ser ut. Så det är skönt att nu är det klart, säger han och fortsätter:

– Det hade varit noll incidenter om det varit en raksträcka bara, nu är det en kurva till och det gör att man kommer skära och byta sida.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN