Perfektionisten har slutat peta i oviktiga detaljer

SPORTBLADET

Till slut var den utländska reportern tvungen att fråga: "tänker du bli diplomat i framtiden?"

Han hade väl aldrig lyssnat på en lika harmonisk bronsmedaljör tidigare.

Grattis, Mañana Pietilä Holmner, till VM-bronset.

Öppen fråga till Sportbladets redigerare Gunnar Hellsing: Kan du snarast ta fram popkulturella referenser runt "Ms Cool"? Finns det någon filmaffisch vi kan göra om till morgondagens tidning? Någon berömd tavla vi kan montera Marias ansikte på?

Det finns nämligen en självklar vinkel som jag och alla kommer skriva efter bronset: perfektionisten Maria PH har slutat peta i oviktiga detaljer. Hon har gått från spänd topp-tioåkare till cool medaljör.

2007 brakade Maria PH in i världseliten med VM-silvret i storslalom. Triumfen var omvälvande för henne, men la också ett stenlass på hennes axlar. Under de kommande tre säsongerna vann hon inte en enda världscupstävling och varje gång dök nya tvivel upp i huvudet. Var inte vädret det sämsta möjliga för hennes åkstil? Borde hon inte ha tränat mer på just flacka partier? Var hon ens bra nog för att någonsin nå en pall igen?

Trots att det inte märktes under den stabila fjolårssäsongen plågades Maria Pietilä Holmner av tankarna. Hon tog hjälp av mentale rådgivaren Tomas Fogdö och arbetade aktivt för att stryka punkter på attgöra-listan.

I dag ser vi resultat över hur arbetet går: Maria PH glänste av avspänt självförtroende i mixade zonen efter första åket. "Jag har blivit coolare och jag har blivit äldre", sa hon.

Med det sjävlförtroendet var det bara att susa ner i andra åket och hämta medaljen. Åket var helt perfekt, helt strålande, och det var osannolikt att trion Zettel-Poutiainen-Schild alla skulle ha slagit sig in före Maria PH. Så blev det inte, även om det krävdes en för svensk del turlig uråkning i slutet av finländskan.

Jag är så glad över bronset. Jag tror och hoppas att Maria rankar medaljen högre än silvret 2007, för nu bottnar hon på ett helt annat sätt i prestationen. Den här säsongen är en brytpunkt i hennes karriär, och med färre men bättre tankar finns inte längre något som hindrar henne från att bli teknikdrottning.

För redan nu skulle man skulle kunna hålla en identisk tävling i morgon, om en vecka eller i mars.

Maria Pietilä Holmner hade ändå varit en av världens bästa slalomåkare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint