Anna Haag säkrade SM-guldet

SPORTBLADET

Vann spurtstrid

Anna Haag imponerade stort och besegrade alla sina landslagskompisar i en rafflande spurtduell när SM-veckan på skidor inleddes i Sundsvall på onsdagskvällen.

– Bättre formbesked kan jag inte ha önskat mig inför VM. Nu är det bara att köra på för fullt i SM, sade Anna Haag.

Anna Haag körde hem IFK Moras första SM-guld i sprintstafett tillsammans med 23-åriga Eva Svensson.

Haag vann spurten mot Piteås Lina Andersson med 0,2 sekunders marginal.

– En skön revansch från den senaste SM-uppgörelsen i sprintstafett, då fick vi nöja oss med bronset efter en spurtuppgörelse, konstaterade Eva Svensson.

För Anna Haag kändes guldsmaken extra skön.

– Det känns helt fantastiskt. Jag kände mig stark när vi gick in på upploppet, men jag fruktade Lina Anderssons stakning, konstaterade Anna Haag, som bland annat besegrade de regerande mästarinnorna i sprintstafett – Tärendös Charlotte Kalla och Mia Eriksson.

Kalla på femte plats

– Jag känner mig inte besviken med en femteplats. Jag ser verkligen fram emot SM-tävlingarna och jag hoppas på ett bra formbesked, sade Charlotte Kalla.

Kalla berättade att hon under sitt tävlingsuppehåll kört en intensiv träning där hon jobbat en hel del med tekniska detaljer i såväl den klassiska stilen som i skejt.

– Det ska bli extra roligt att åka helgens sprinttävlingar, för jag känner mig rejält sugen att åka sprint i VM också.

Det var inte lika tätt med landslagsstjärnorna i herrarnas sprintstafett som i damernas startfält.

Det blev dock minst lika dramatiskt i herrtävlingen, även om det inte blev någon spurtuppgörelse när Sollefteåduon Fredrik Byström och Robin Bryntesson säkrade sitt andra SM-guld på distansen.

Guld trots vurpa

– Jag gjorde ett klassiskt slalommisstag i en kurva på första varvet. Det blev en innerskida och jag stöp i backen och föll från första till sista plats, sade Sollefteås Fredrik Byström.

På den nästa sista sträckan slog Fredriks lagkamrat Robin Bryntesson till med raketfart.

– Det kändes skönt att gå ut med över sekunders ledning på sista sträckan. Jag kände mig stark och orkade gå för fullt ända in i mål, sade Fredrik Byström.

Hudiksvalls Daniel Richardsson jagade hårt, men fick tillsammans med lagkamraten Anton Järnberg nöja sig med silvret 2,3 sekunder bakom Sollefteå.

ARTIKELN HANDLAR OM