SM-kungen Hellner vann igen

Uppdaterad 2018-09-11 | Publicerad 2018-03-21

SM på 30 kilometer är ett skidlopp som pågår i en dryg timme – sen vinner Marcus Hellner.

Så även i år.

Efter en spurtstrid mot landslagskollegorna Daniel Rickardsson och Jens Burman tog Gällivareåkaren sitt nionde raka SM-guld på distansen.

– Jag vet hur det brukar gå när jag spurtar mot dem, säger Hellner i SVT.

Hela svenska eliten stod på startlinjen när SM-veckans första distans, masstart 30 kilometer fritt, skulle avgöras.

Och det gick fort från start.

Daniel Rickardsson gick upp i tät omgående och sträckte ut fältet. Och med jämn hög fart hade han till slut skakat av sig hela fältet förutom Marcus Hellner, Jens Burman och Petter Engdahl.

Den klart mindre meriterade Engdahl såg ut att släppa med dryga milen kvar när Jens Burman skruvade upp farten men han lyckades återansluta bara för att återigen får se Burman haka av honom med knappt tre kilometer kvar.

”Känns kul”

Med ett par kilometer kvar visade sig Hellner i täten för första gången – och sen släppte han aldrig kommandot. Det betydligt mer spurtstarka Gällivare-åkaren vann spurtstriden mot Jens Burman utan några större problem.

Ett minst sagt väntat guld. De senaste åtta åren har Hellner vunnit tremilen, som då avgjorts som ett skiathlon, och i år knep han alltså nionde raka titeln på distansen.

Totalt är det Hellners 14:e SM-guld.

– Det känns kul. Jag fick kriga i dag för att hänga med i tempot men det räckte för att spurta hem det, säger Hellner och fortsätter:

– Det hade nog varit annorlunda om Calle (Halfvarsson) varit med. Nu vet jag hur det brukar gå när jag spurtar mot de här killarna.

Calle Halfvarsson hade en betydligt tyngre dag och var aldrig med i täten. I mål var han 52:a, 11,27 efter täten.