Fiskförsäljaren skrällmästare

SPORTBLADET

Badminton-ettan Gabriel Ulldahl: ”Det är svårt att möta mig…”

Foto: EMIL MALMBORG
I vintras slog Gabriel Ulldahl oväntat svenska OS-deltagaren Henri Hurskainen.

Är Henri Hurskainen landets främsta badmintonspelare?

Inte om du frågar Gabriel Ulldahl, 24.

– Vinner man SM är man bäst i Sverige. Så brukar det väl vara?

Under de senaste åren har det mesta av det bästa inom svensk badminton handlat om Henri Hurskainen, som 2012 gick till EM-final och säkrade en biljett till OS i London.

Alla räknade med att den 26-årige smålänningen skulle dominera sporten även i år, att han skulle åka till Agnebergshallen i Uddevalla och leka hem sitt tredje raka SM-guld.

Hur det gick?

I finalen fick han torsk av en fiskhandlare från Göteborg.

– Jag gjorde en bra tävling och höll ihop spelet hela vägen. Då är det svårt att möta mig, klargör Gabriel Ulldahl, som vann med 21-12, 21-12.

6500 kr störst

Dagen efter SM-titeln var 24-åringen, som växte upp i Vänersborg, tillbaka på jobbet hos Feskarbröderna i Nordstan. Gabriel berättar att han en normal månad tjänar 3 000-4 000 kronor på sin idrott. Den största prischeck han någonsin har kvitterat ut, för finalplatsen i Spanish Open i fjol, var värd 6 500 kronor.

– Det är extremt dåligt. Jag måste få in pengar för att överleva och då måste jobbet ibland gå före träning och tävling, säger Gabriel Ulldahl.

Ekonomiskt, och även publikt, är badminton en liten sport i Sverige. Elitseriematcherna med Team Badminton Väst, som är Västra Frölundas och Göteborgs badmintonklubbs gemensamma representationslag, lockar sällan över 100 åskådare.

– Det är mest badmintonfolk som kommer, inte så många utifrån. Det handlar väl om reklambiten, att folk inte kan gissa sig till att vi ska spela, säger Gabriel Ulldahl.

Två har lyckats

Mannen på gatan har förmodligen aldrig hört hans namn tidigare, känner inte till att han vann JEM-silver 2007, vilket ingen svensk lyckats med sedan Rasmus Wengberg 1993.

– När jag hade vunnit SM kom det in någon på jobbet och sa grattis. Annars händer det aldrig.

Gabriel Ulldahl drömmer om OS i Rio de Janeiro och hoppas att SOK ska stötta hans satsning. Han, som tidigare har ingått i talangprogrammet, imponerade stort och vann samtliga fyra singelmatcher när lag-VM nyligen avgjordes i Kuala Lumpur. För att bli stabilare under tävlingarna har han engagerat en mental coach, Gregor Schill.

– Jag känner en förbättring och klättrar på rankingen, så jag hoppas att SOK får upp ögonen för mig. Det är slitigt ibland. Jag tränar på morgonen, går till jobbet och tränar igen på kvällen. Det blir långa dagar, men många gånger är det skönt att ha jobbet, att komma bort från sporten.

Vad är det som driver dig att satsa vidare?

– Att det är så jävla kul och att man blir bättre av att träna. Badminton är en idrott där det krävs mycket av allt för att bli riktigt bra, säger Gabriel Ulldahl.