Hamilton vann på Monza

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Fernando Alonso behåller VM-ledningen

1 av 4

Lewis Hamilton vann Italiens GP.

Men Fernando Alonso tog de stora poängen.

- Otroligt viktigt, säger VM-ledaren.

Lewis Hamilton fick en bra start i sin McLaren och han gjorde ett riktigt bra lopp. Han vann F1-loppet  på Monza och därmed har McLaren vunnit de tre senaste loppen, han har själv tagit två av de tre segrarna.

Det gör att han avancerar i VM-tabellen och nu är tvåa.

– Det var fantastiskt att få vinna här på Monza, säger Lewis Hamilton.

- För mig personligen var det skönt att få ett lite lugnare GP längst fram utan problem och det är jag enormt tacksam över.

Perez imponerade

Engelsmannen vann loppet före Sergio Perez som gjorde en enorm upphämtning i sin Sauber. Han jagade först ikapp Felipe Massa, Ferrari och gick upp på tredje plats. Sedan tog han sig också enkelt förbi Fernando Alonso, Ferrari, upp på plats två.

- Det var ett helt underbart lopp för mig och stallet, säger Sergio Perez som startade från plats 12.

– Jag valde att starta på prime och gjorde det första stoppet ganska sent, det gjorde att jag hade fräscha däck på slutet och kunde vara riktig snabb. Det var nyckeln.

Bakom honom körde Fernando Alonso upp sig från plats tio till plats tre och eftersom tre av Ferrariförarens tuffaste konkurrenter om VM-titel blev utan poäng så utökade han sin mästerskapsledning. VM-tvåan Sebastian Vettel, Red Bull, fick stanna bilen sedan han fått akuta problem med motorn på det 48:e varvet och Jenson Button, McLaren, parkerade på det 34:e varvet sedan han fått problem med bensinpumpen.

- Det var exakt samma problem med en generator som jag hade under lördagens träning. Det är trist, säger Sebastian Vettel till tysktalande reportrar.

- Det är synd för jag hade tagit viktiga poäng. Samtidigt så var vi förlångsamma på rakorna och det var ingen enkel dag för oss. Vi var inte tillräckligt snabba och när inte heller tillförlitligheten är som den ska vara så är det absolut inte tillräckligt bra.

Alonso i klar ledning, Hamilton tvåa

Nu har Fernando Alonso ledningen med 37 poäng före Lewis Hamilton, som är en poäng före Kimi Räikkönen och två poäng före Sebastian Vettel.

- Det var väldigt tufft för oss att starta från plats tio, säger Fernando Alonso.

-  Samtidigt så visste vi att vi hade den snabbaste bilen i fältet, även om vi inte lyckades ta pole position. I dag hade vi verkligen farten så att vi kunde kämpa oss tillbaka i loppet

Den dubble mästaren hade problem med den bakre hjulupphängningen efter det att han haft en tajt duell med Sebastian Vettel i mitten av loppet. En duell som Vettel sedan också straffats för.

- Det är många lopp kvar och för att ta hem VM-titeln så måste vi fortsätta vinna lopp. Nu väntar loppen i Singapre och i Japan och som det känns nu så fungerar bilen riktigt bra.

Sju deltävlingar återstår av säsongen och nästa avgörs i Singapore om två veckor.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN