Robert Laul

Laul: Trygg ”Maestro” har anledning att satsa vidare

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

...men debutanten Jakob Johansson bäst på plan i första halvlek

CHIANG MAI. Överlag bra insatser.

En lovande comeback.

Framför allt tre fina landslagsdebuter.

Förbundskapten Erik Hamrén satsade på rutinerade spelare ur den i övrigt unga januaritruppen mot Nordkorea och det var nog tur. Över 30 grader varmt, en svårbemästrad plan och en fysisk och välorganiserad motståndare. Det tog en halvtimme innan Sverige kom underfund med att det effektivaste sättet att hota var via kanterna. Jakob Johansson smekte ut bollen till Adam Johansson, inlägget blev perfekt och Erton Fejzullahu fick träff på volley. Tyvärr rakt på målvakten men anfallet i 40:e minuten var en av första halvleks höjdpunkter.

Dessvärre var Sverige kvar i omklädningsrummet när andra halvlek blåstes i gång. Nordkorea tog över på ett sätt de inte varit i närheten av tidigare. Den svenska passiviteten blev som tydligast när Pierre Bengtsson stod på hälarna och Jong Kwang-Sok stillastående vred in 1-0 otagbart för Pär Hansson vid bortre stolpen.

Men Sverige kom snabbt tillbaka.

Överglänste Svensson

Erton Fejzullahu fick en ny chans efter att Tobias Hysén stressat den nordkoreanske målvakten. Den landslagsdebuterande Djurgårdsforwarden lyfte iskallt in kvitteringen över en målvakt som var ute på vift. Så långt var det debutanterna som hade dominerat i Sverige: Blåvitts innermittfältare Jakob Johansson var bäst på plan i första halvlek. Han bröt, fördelade boll och överglänste till och med veteranen Anders Svensson bredvid.

Frågan är bara till vilken nytta?

Att slå sig in i "riktiga" landslaget på en central mittfältsposition låter sig inte göras i en handvändning. Det är den position där konkurrensen är som allra tuffast.

Vad gäller Fejzullahu behöver han, trots det fina målet, upp ytterligare en nivå innan han blir ett alternativ i större sammanhang. Eftersom han blev tidigt utbytt talar mycket för en ny chans redan på lördag, i sista matchen här i King's Cup.

Lovande av Quaison

I slutet av matchen syntes tydligt att Sverige höll en högre kvalitet, de svenska anfallen blev allt längre och Nordkorea fick allt svårare att försvara sig. Truppens yngste spelare Robin Quaison, 19, också debutant, gjorde ett lovande inhopp men det hela gick till straffar – och där var Sverige överlägsna. Nordkoreas Han Song-Hwan svarade för vad som måste varit en av de sämsta chippstraffarna i fotbollshistorien, Pär Hansson räddade en, Sverige satte alla sina och segersiffrona skrevs till 5-2.

Daniel Majstorovic gjorde landslagscomeback efter skadan i Zagreb för ett knappt år sedan. Förutom några tajmingmissar på "Maestro" såg det lugnt och tryggt ut, å andra sidan sattes han inte på särskilt många större prov av det nordkoreanska anfallet. Men utifrån insatsen finns det all anledning för mittbacken att satsa vidare i Blågult. Han visade att han vill vara med när det riktiga landslaget möter Argentina onsdag 6 februari på Friends Arena.

Mest omkskrivna på förhand var Malmö FF:s Jiloan Hamad och Pontus Jansson. Båda svarade för bra insatser, kanske utan att glänsa, men visade att Hamrén gör rätt som fortsätter att satsa på dem.

Segern innebär dessutom att Sverige är världsmästare. Om ni missat rapporteringen kan jag avslöja att det är alldeles sant. Titeln är visserligen högst inofficiell och lanserades av frilansjournalisten Paul Brown i ansedda fotbollsmagasinet FourFourTwo för tio år sedan. Det enklaste sättet att beskriva vad det handlar om är att dra en parallell till boxningens värld. England blev 1872 den första nation att vinna en landskamp, 4-2 mot Skottland, och lade därmed beslag på fotbollens allra första världsmästarbälte.

När lagen möttes ett år senare vann skottarna med 2-1 och tog över bältet.

”Världsmästare” redan 1942

Sedan dess har det vandrat vidare. Första gången Sverige var "världsmästare" var 1942. Mitt under brinnande kriget besegrades regerande mästarna Tyskland på Olympiastadion med 3-2, något som i sammanhanget får anses vara den verkliga "bragden i Berlin".

Dessvärre blev vi av med bältet två månader därpå efter en svag insats mot Schweiz.

Nu har Sverige återställt ordningen.

Nordkorea var titelinnehavare sedan de besegrade Japan för ett drygt år sedan och varit obesegrade i tretton raka landskamper inför dagens möte med Sverige.

– Vinner vi kommer vi givetvis att kalla oss världsmästare. Förlorar vi är det bara något löjligt, sa Erik Hamrén inför matchen.

Grattis då.

Sverige är dessutom klart för final i King´s Cup. Där väntar vinnaren i matchen mellan värdnationen Thailand och Finland. Finalen spelas på lördag vid lunch svensk tid.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.