Hammarby mästare – trots att matchen aldrig spelades klart

SPORTBLADET

Olov Englund satte 9–4 i slutsekunderna och säkrade Hammarbys andra SM-guld.

Då stormade fansen isen – trots att domaren inte hade blåst av matchen.

– Det var ingen vidare säkerhet, säger Sandvikens målvakt Joel Othén.

– Det mesta fungerade utmärkt, säger svenska bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin.

Hammarby har under 2000-talet abonnerat på finalförluster (sex stycken), men 2010 bröts förbannelsen då laget äntligen vann SM-guld efter finalseger mot Bollnäs.

Sedan dess har Sandviken vunnit två raka guld – men i dag såg Hammarby till att det inte blev ett tredje.

”Fest på Söder”

En chockstart med 3–0-ledning redan efter fem minuter grundlade 9–4-segern inför rekordpubliken på Friends Arena.

– Det är fantastiskt, så jävla gött, säger Misja Pasjkin till TV4.

– Det känns underbart. Helt sjukt. Vi har kämpat sedan april för att få den här och gör en enorm match, säger Hammarbys lagkapten Stefan ”X-et” Erixon.

– Så jävla häftigt. Vilken match vi gör. Jag är så jäkla glad. Vi är en för alla, alla för en. Vilka grabbar. Det kommer vara fest på Söder, säger David Pizzoni-Elfving till TV4.

”Skandal”

Men slutet blev ett enda stort kaos. Olov Englund satte 9–4 i matchens slutsekunder och Hammarbys fans stormade planen trots att matchen inte var slut.

– Christoffer Edlund (Sandvikens lagkapten) är så förbannad och tycker att det är en skandal och det kan jag förstå. Jag hörde ingen slutvissla, säger kommentatorn Daniel Kristiansson i TV4.

Sandvikens målvakt Joel Othén stod precis där Hammarbys fans stormade in.

– Det är såklart inte bra, det var ingen vidare säkerhet där jag stod. Det gick bra för jag åkte iväg ganska fort, tur att jag hade skridskor, säger han.

”Vi är jättestolta”

Men svenska bandyförbundets ordförande fokuserade på glädjen:

– Det är en fantastisk folkfest. Vi är alla jättestolta. Jag tycker att det mesta fungerade alldeles utmärkt, säger han till TV4.

Om skandalscenerna säger han:

– Det var lite stökigt inledningsvis, men det var ändå hyggligt okej. Och efter matchen... Det är tradition det här och den bryter man tyvärr inte så lätt, även om vi skulle vilja.

”Sunt förnuft som gäller”

Vad säger då reglerna om att matchen inte slutfördes? Lasse Wennerholm, tävlingsadministratör på bandyförbundet, svarar svävande när Sportbladet frågar.

– Det är regel 13 som gäller, sunt förnuft. Det var 20-30 sekunder kvar av matchen och domaren tog ett helt riktigt beslut, han kunde inte garantera spelarnas säkerhet. Alternativet hade varit att ta en paus och försökt få upp publiken på läktarna och börjat om. Det var inget alternativ.

Finns det regler för såna här tillfällen?

– Ja, men det har jag inte här nu. Men ledarna i Sandviken är justa, så det är inget tal om något krav på omspel.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy