Riskabel manöver gav mästaren segern

SPORTBLADET

Jorge Lorenzo vann på Mugello Rossi kraschade svårt

Foto: Jorge Lorenzo.

Det har gått tungt för Jorge Lorenzo.

Men på Mugello tycks mästaren ha hittat rätt.

– Vi var tvungna att vinna, säger han.

I Austin, Jerez och på Le Mans gick det inte alls Jorge Lorenzos väg. Den dubble mästaren i motoGP tappade till sina konkurrenter och han kom till italienska Mugello med pressen på sig.

Men väl där visade han vilken racer han är och han tog ledningen i den första kurvan efter en mycket tuff manöver och dominerade sedan loppet in i mål.

– Vi var tvungna att vinna här eftersom det har gått så pass dåligt de senaste loppen. Vi visste att vi skulle kunna slåss om segern här, sa han efter loppet.

– Jag visste att det skulle bli tufft, eftersom det var betydligt varmare än på morgonen då vi var snabba. På eftermiddagen var vi inte lika snabba, tre-fyra tiondelar för långsamma. Dani låg bakom mig, en på det 13:e varvet tryckte jag på och körde tv tiondelar snabbare. Då gav han upp och det blev lite enklare för mig.

Riskant manöver

Detta var hans tredje seger i rad på Mugello och han vann tack vare den riskanta omkörningen av Pedrosa direkt efter starten.

– Jag visste att jag var tvungen att köra om Dani så sort som möjligt. Jag var tvungen att vara snabb de första varven eftersom jag var snabbare än Hondas förare och jag måste erkänna att jag var ite för aggressiv, säger den regerande mästaren.

– Jag rörde nästan Dani och jag tog en stor risk. Därför måste jag be om ursäkt. Jag kände, precis som i Brno förra året att han gick lite långt ut och att jag var tvungen att försöka. Som tur var så rörde jag honom aldrig.

Rossi kraschade

En annan omdiskuterad situation var kollisionen mellan Valenino Rossi och Alvaro Bautista. Rossi som var obesegrad på Mugello mellan 2002 och 2008 hade i år 76 000 fans på läktaren, men han försvann redan i inledningen av loppet. Det var en rejäl kollision, men båda förarna klarade sig utan skador.

– Jag hade problem med kopplingen i starten och kom inte riktigt i väg. Där tappade jag några placeringar och sedan körde jag om Bautista på utsidan, säger Rossi.

– Det var väldigt konstigt. Jag såg honom inte, men kände hur han träffade min fot med sitt framhjul. Jag tappade kontrollen över cykeln och for mot muren. Det var tur att det var ett skydd på den just där. Det var en rejäl smäll, men jag är okej.

Enligt Rossi var det Bautistas fel, men  enligt tävlingsledningen handlade det om en vanlig racingolycka.

 I mästerskapet är det fortfarande Dani Pedrosa som leder, men Lorenzos seger gör att det nu skiljer 12 poäng mellan de båda spanjorerna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport