Baryard hoppar mot nytt rekord

Malin Baryard Johnsson är mesta och bästa svensk i VC-finaler: ”Ska rida om topplaceringar”

Malin Baryard Johnsson, 39, är i Lyon för sin tionde världscupfinal.

Det är svensk rekord. Och hon siktar högt.

– Det är klart att jag ska rida om topplaceringar, säger finalens enda blå­gula ryttare.

Efter en ojämn säsong var kvalet i Göteborg i februari sista chansen för Malin Baryard Johnsson. Hon tog den, blev fyra och första reserv till finalen.

Men det var på håret. I den avgörande omhoppningen höll hästen Torn­esch på att snubbla omkull.

Nu är Malin Baryard svensk hoppsports mesta VC-finalist, med en final mer än Rolf-Göran Bengtsson att lägga till meritlistan. Hon har även bästa svenska finalresultat med en bronsplats 2003.

”Enormt motiverad”

Påskens final ligger öppet för att bättra på det rekordet.

– Malin gillar Lyon. Det är en stor, fin bana och hon har alltid gjort bra resultat där. Hon ville verkligen åka dit och är enormt motiverad. Om hon säger så, brukar det vara så, säger förbundskapten Sylve Söderstrand.

Medan Baryard Johnsson har trimmat tävlingsformen i italienska Arezzo har Tornesch ägnat sig åt sitt jobb som avelshingst hemma i Sverige. Han har tappats på sperma tre gånger i veckan och ridits i träning däre­mellan.

Konceptet har fungerat bra förr.

– Vi två är ju gamla i gamet så vi vet var vi har varandra inför finalen, säger Baryard Johnsson om sin enögde topphäst.

Ehning är favorit

– Dessutom ville jag inte ställa om från att rida ­honom på utomhustäv­lingar och sedan rida en v­ärldscupfinal inomhus.

Motståndet blir stenhårt. Nio av världens tio högst rankade ryttare finns i startfältet. Däribland titelhållaren från Göteborg 2013, Beezie Madden, USA.

Malin Baryard tippar tysken Marcus Ehning som vinnare.

– Han har varit i ruskigt bra form den senaste tiden och hans hästar hoppar strålande. Han är nog min värsta konkurrent. Jag får verkligen rida för att slå ­honom, säger svenskan.

Slår hennes tips in blir Ehning historisk med fyra VC-finalsegrar.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN