Nytt svenskt guld i brottnings-EM

Mattsson gjorde som syrran – vann på fall

Det tog inte ens två minuter.

Sedan hade Sofia Mattsson avgjort EM-finalen i 55-kilosklassen.

Den svenska brottaren vann på fall mot polskan Anna Zwirydowska trots en skadad högerhand.

– Jag ville verkligen vinna, säger hon till Sportbladet.

I går tog Johanna Mattsson, 25, guld i 60-kilosklassen vid brottnings-EM i Helsingfors. Mattsson, som tävlar för Gällivare, besegrade turkiskan Hafize Sahin på fall efter en och en halv minuts brottning.

I dag upprepade Sofia Mattsson, 24, sin systers guldtaktik. Sofia mötte polskan Anna Zwirydowska i finalen i 55-kilosklassen och behövde bara en minut och 54 sekunder för att avgöra matchen.

– Jag vet att hon är en ganska fysisk brottare så jag tänkte gå in och sätta mig i respekt direkt. Vi hamnade i en situation och jag kunde ta poäng, så då kunde man slappna av. Sedan hamnade vi i en ny situation där hon hamnade på mage och då kunde jag bryta ner henne på ryggen, säger hon.

Svåra skadeproblem

Gemensamt för systrarna Mattsson är att båda kämpat sig tillbaka från skadeproblem och tagit guld i EM. Johanna har dragits med tre korsbandsskador och en meniskskada, och Sofia Mattsson drabbades av en fraktur i handen så sent som för fyra veckor sedan.

I EM har hon tävlat tejpad men ändå gått igenom turneringen i stor stil. Mattsson vann kvartsfinalen mot Bediha Gun, Turkiet och semifinalen mot Irina Ologonova, Ryssland, enkelt.

– Jag var ändå nervös innan första matchen. Jag har inte kunnat brottas den senaste månaden och var lite orolig över formen. Men efter första matchen kändes det bra. Jag kände inte av handen alls. Det var så mycket adrenalin.

”Bara medaljer varje dag”

När Sportbladet pratar med Mattsson några timmar efter finalen erkänner hon dock att handen inte är helt hundraprocentig.

– Jag är glad att jag inte behöver brottas med den på några dagar, om vi säger så.

Fredrika Petersson tog brons i tisdags och Sverige har nu tagit tre medaljer i brottnings-EM.

– Det är bara medaljer varje dag. Det är helt underbart. Jag sa att jag var nära en hjärtattack i går och nu är det nästan ännu värre, säger förbundskaptenen Christer Persson.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN