Mejla

Erik Niva

Niva: Hört den haren och sköldpaddan...?

MADRID. Har ni hört den om haren och sköldpaddan?

Tja, om någon binder ett par ben på sköldpaddan och ger haren några extra turbomotorer så är det rätt stor chans att förhandsfavoriten faktiskt vinner loppet.

Real Madrid utklassade Borussia Dortmund ikväll. Och konstigt vore ju annars.

Inför Champions League-finalen ifjol pratade Jürgen Klopp om bergsbestigare som tvingades vända om tio meter nedanför toppen av Mount Everest.

Det visade sig vara en smärtsamt passande metafor för Borussia Dortmund, klubben som hävt sig upp ur den ekonomiska ravinen och först kravlat, sedan klättrat och till sist rusat mot den europeiska fotbollens slutgiltiga mål.

De tvingades vända tio meter från toppen, ett sent Arjen Robben-mål ifrån bucklan.

Sedan förväntades de börja om längst där nerifrån, men innan de ens hann sätta igång var det som om fotbollens egna bergsgudar ville ge dem en läxa.

Ut på expedition igen? Okej, men i så fall blir det utan vare sig vägvisare, proviant eller syrgas den här gången. Och förresten, vi höjde toppen med några tusen meter.

Hjärtskärande före avspark

Redan före avspark var det smått hjärtskärande att se tv-bilden som påminde oss om hur Borussia Dortmunds startelva såg ut förra gången de var här på Bernabéu-stadion, för elva månader sedan.

Sju av namnen i startelvan var överkryssade. Sålda, skadade eller avstängda.

Real Madrids utgångsläge såg annorlunda ut.

Efter drygt tre minuters spel stormade högerbacken Daniel Carvajal fram i en offensiv raid. Han är ny för säsongen, gick på drygt 60 miljoner kronor att värva tillbaka, och passade nu fram bollen mot en kille som kostade en knapp miljard.

Gareth Bale skenade fram och stötte bollen i mål.

Tjugo minuter senare fick Isco bollen i ett trångt läge utanför straffområdet. Han manövrerade fram en lucka och placerade bollen i nät, och det är väl sånt som 300-miljonersmän förväntas göra.

Senare i matchen byttes Isco ut mot Asier Illaramendi – en annan säsongsny 300-miljonersvärvning – och vid det laget var både matchen och kvartsfinalen redan avgjord.

Ifjol vred Borussia Dortmund fotbollens etablerade ordning ur spel. Ikväll vred ett uppjackat Real Madrid tingen tillbaka.

90 minuters klasskillnad

Det var aldrig någon match. Det var en 90 minuter lång klasskillnad.

Borussia Dortmund vill alltjämt spela fartfotboll, men om deras flygande speedkulor har ettriga propellermotorer så är motståndarlaget motsvarigheter fullbestyckade jetplan.

Även om man sympatiserar med tyskarnas belägenhet så kan man ändå hänföras av kraften, precisionen och effektiviteten i Real Madrids offensiva armada.

Ge Modric, Isco och Alonso bollen och de kommer att hitta ytor. Ge Ronaldo, Bale och Benzema ytor och de kommer att pulverisera dig.

Real Madrid var inte perfekta ikväll, men de var bekväma. Lite slappa i en del defensiva omställningar, okej, men hade Borussia Dortmund tillåtits att göra ett mål så hade väl de själva gjort sex. Hade Cristiano Ronaldo behövt spela 90 minuter hade han säkerligen spelat 90 minuter.

Nu kunde de snegla upp mot semifinalsplatån utan att ens behöva bekymra sig.

Det har ju gått tolv år sedan de tog sig förbi den, men den här gången verkar de bättre rustade än på väldigt länge.

Deras toppförsök sker inte med soppkök, sherpas och snöskor. Utrustningsväskan är fullproppad med alla de senaste finesserna och alla de dyraste nymodigheterna. Carlo Ancelotti trycker på knappar, drar i spakar och verkar faktiskt vara på väg att få de där målsökande navigationssystemen att peka i precis den riktning som han vill.

Real Madrid vet vilka de är och vart de är på väg. De behöver inte ens se toppen för att veta var den ligger.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.