De strippar – för OS-åkarens rätt

avPatrik Brenning

Klär av sig i protest mot idrottsministerns utspel

1 av 7

Alpina OS-åkaren Jackie Chamoun står under utredning av Libanons idrottsminister sedan nakenfoton på henne läckt ut på internet.

Nu ställer sig delar av Libanons befolkning bakom 22-åringens rätt genom att själva vika ut sig.

– Det här fallet med den olympiska åkaren är droppen som fått bägaren att rinna över, säger fotografen bakom kampanjen ”#Iamnotnaked”.

Jackie Chamoun är en av två representanter för Libanon vid OS i Sotji. Men 22-åringens medverkan har överskuggats av den skandal hon ofrivilligt orsakat i sitt konservativa hemland.

”Skulle aldrig bli offentligt”

För tre år sedan deltog Chamoun i en fotografering till en österrikisk skidkalender. 22-åringen poserade då barbröstad i en backe i Libanons kända skidort Faraya-Mzaar, men överkroppen täcktes sedan över av ett par skidor i redigeringen.

I dagarna läckte dock de ocensurerade bilderna, och en video från fotografering, ut på nätet. Bilderna visades i libanesisk tv och fick landets politiska ledning att reagera.

Libanons idrotts- och ungdomsminister reagerade kraftfullt och krävde att landets olympiska kommitté skulle starta en utredning. Samtidigt vädjade Jackie Chamoun själv till folket att sluta sprida bilderna.

– Det här skulle aldrig bli offentligt. Jag vet att Libanon är ett konservativt land och det här är ingen bild som reflekterar vår kultur. Jag förstår helt och fullt om ni vill kritisera det här, sa Chamoun i ett uttalande enligt NBC.

”Mindre censur tidigare”

Men samtidigt som åkaren nu riskerar att straffas av landets förbund så får hon också oväntat stöd. På Twitter lägger libaneser nu upp nakenbilder på sig själva under hashtagen ”#stripforjackie” och i Beirut har den lokala fotografen Tarek Mouakkad startat kampanjen ”#Iamnotnaked”.

– Många människor tar den här typen av foton hemma. För fyra-fem år sedan hade vi mycket mindre censur. Det här fallet med den olympiska åkaren är droppen som fått bägaren att rinna över, säger Mouakkad som erbjuder alla att ta sitt eget nakenporträtt gratis i en aktion för yttrandefrihet.

Fler har också reagerat över att politikerna fokuserar på “boobs instead of bombs” (bröst istället för bomber) då det så sent som i onsdags hittades två bilbomber i landet.

– Vi har viktigare saker att oroa oss över. Vem talar om bombningarna, övergreppen, morden på kvinnor och våldtäkterna, säger 23-åriga Rhea Zachariou, enligt The Independent, som står upp för sina värderingar genom att delta i kampanjen.

– Så fort jag tog av mig BH:n kände jag att det här är rätt, det finns inga hämningar. Det kändes bra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS