”En extrem situation”

SPORTBLADET

Frölunda tappar sju spelare till landslagsuppdrag

Foto: Tunga tapp Joel Lundqvist och Alexander Wennberg är två av sju spelare som Frölunda saknar inför European Trophy-slutspelet på grund av landslagsuppdrag. ”Det är ingen överraskning så vi kan inte grina över det”, säger Roger Rönnberg.

Frölunda fortsätter att brandskattas inför European Trophy-slutspelet.

Med Joel Lundqvist och John Klingberg uttagna i Tre Kronor saknar man nu sju spelare inför turneringen.

– Det är en extrem situation, säger Roger Rönnberg.

I går tog Pär Mårts ut landslagstruppen till Channel One Cup i Sotji, Ryssland. Med i laget fanns tre spelare från lag som samtidigt ska spela European Trophy-slutspelet i Berlin; Linus Klasen, Luleå, samt Joel Lundqvist och John Klingberg, Frölunda.

Frölunda, som har fem spelare uttagna till JVM-truppen, kommer därmed sakna sju ordinarie spelare när slutspelet drar i gång.

– Det är en extrem situation, men vi har också vetat om det här hela säsongen. Det är ingen överraskning så vi kan inte grina över det. Det ska bli intressant att se vem som kliver fram, säger tränare Roger Rönnberg.

”Norges beslut”

Pär Mårts menar att klubbarna inte har protesterat mot uttagningen.

– Tre Kronor har företräde eftersom det är internationellt brejk. Jag har förberett Roger på att jag kommer ta ut de här två, säger han.

Faktum är att det kunde ha varit än knivigare för Rönnberg. Dels valde Pär Mårts att inte ta ut varken Tom Nilsson, Jonas Ahnelöv eller Robin Figren i Tre Kronor och dessutom hamnade både Mathis Olimb och Mats Rosseli ­Olsen utanför den norska landslagstruppen.

– Men det har inte funnits några påtryckningar från vår sida. Det är helt norska landslagets beslut att inte ta med dem, säger Frölundas sportchef Christian Lechtaler.

För att kunna ställa ett lag på benen i European Trophy har nu Christian Lechtaler börjat kalla hem utlånade juniorer från allsvenskan. Totalt handlar det om sju spelare (se här intill) som hämtas hem plus nyförvärvet Max Görtz från Färjestad.

– Vi har många duktiga unga killar, en hel drös utlånade till allsvenskan. Vi kommer att använda dem. De får chansen att visa upp sig, säger Lechtaler.

Görtz debuterar

När det gäller Max Görtz så kommer han vara på isen redan i kvällens ­möte med Örebro.

– Ja han ska få gå in och känna på det direkt, sen får vi se vilken form han är i. Men det är lika bra att kasta in honom i hetluften ­direkt, ­säger Roger Rönnberg.

Titta – Här är alla SHL-lagen som drabbas av landslagsuttagningarna

Brynäs:

 Christian Djoos, juniorkronorna

Kommentar: Djoos är visserligen en ­enda A-lagsspelare som lämnar för JVM, men för Brynäs blir tappet kännbart då man har en ganska tunn backbesättning.

Linköping:

 Jesper Pettersson, juniorkronorna

 Jakub Vrána, Tjeckiens juniorlandslag

Kommentar: Två unga och lovande JVM-spelare visst, men knappast några tunga avbräck för LHC.

Färjestad:

Ludwig Byström, juniorkronorna

Kommentar: Färjestad har en ganska bredd backuppsättning, men Byström kommer säkert saknas en hel del. Bäst +/- i FBK.

Skellefteå:

Oskar Sundqvist, juniorkronorna

Arvid Lundberg, juniorkronorna

Kommentar: Arvid Lundberg har varit i fin form på slutet och tagit en given plats. Men det fina i Skellefteå är att man alltid har en ny junior redo att fylla platsen.

Leksand:

Jacob de la Rose, juniorkronorna

Kommentar: Har visat fin form, men visst klarar Leksand sig utan honom någon vecka.

Modo:

Robert Hägg, juniorkronorna

Gustav Possler, juniorkronorna

Edwin Hedberg, juniorkronorna

Kommentar: Efter Frölunda det lag som drabbas hårdast av JVM. Edwin Hedberg har varit grymt het senaste tiden och Hägg tar stort ansvar.

Frölunda:

Alexander Wennberg, junior­kronorna

Sebastian Collberg, junior­kronorna

Andreas Johnson, juniorkronorna

Erik Karlsson, juniorkronorna

Anton Karlsson, juniorkronorna

Joel Lundqvist, Tre Kronor

John Klingberg, Tre Kronor

Kommentar: ”En extrem situation” säger Roger Rönnberg och det är väl bara att hålla med. Under European Trophy saknar man alltså sju viktiga spelare. Men även under julmatcherna i SHL kommer man alltså vara fem man kort. Det är bara att hoppas att man inte får fler skador.

Luleå:

Lukas Wallmark, juniorkronorna

Peter Cehlarik, Slovakiens juniorlandslag

Linus Klasen, Tre Kronor

Kommentar: Det blir svårt att försvara European Trophy-titeln utan trollgubben Klasen. Däremot är nog JVM-tappen Wallmark och Cehlarik ingen som gör Rönnqvist och gänget sömnlösa.

 AIK, HV 71, Örebro och Växjö drabbas inte alls.

Fotnot: Vissa ytterligare spelare i JVM-truppen tillhör SHL-lag men har inte fått någon speltid och räknas därmed inte in i sammanställningen.