”Ska sätta svensk basket på kartan”

Foto: Elisabeth Egnell.
SPORTBLADET

Hon nobbade flera proffskontrakt efter EM-succén.

Nu leder Elisabeth Egnell Norrköping Dolphins mot SM-guld och Europaframgång.

– Det är jätteviktig att vi fortsätter sätta svensk basket på kartan, säger stjärnan.

Norrköping Dolphins har överraskat många och kan i kväll bli klart för åttondelsfinal i Eurocup. Vid seger med två poäng eller mer mot turkiska Mersin är laget etta i gruppen. Men vid förlust riskerar Dolphins att bli utslaget.

– Om vi nu skulle lyckas vinna har vi ju ett superbra läge att få möta ett lag som kanske till och med är lite sämre än de vi har mött. Men det svåra är att överleva gruppen, säger Elisabeth Egnell.

”Skrattade åt Sverige”

26-åringen utgångs till MVP i fjol och ledde Norrköping Dolphins till SM-guld. Hon tog sedan en plats i startfemman i EM och jagades av klubbar från Ryssland, Frankrike och Italien efter succén. Men Egnell hade redan bestämt sig för att stanna i Norrköping. Till nästa säsong kan forwarden dock vara förlorad för basketligan dam.

– Det beror mycket på vad som händer i klubben här. Det finns ingen sportslig anledning att dra utomlands om Dolphins fortsätter att satsa. Det är absolut tillräckligt bra träningsnivå, men skillnaden är ju att det är jättemycket mer pengar utomlands. Det är mycket som ska klaffa praktiskt, men det är klart att jag har ett jättesug att ta mig ut igen, säger Egnell som blivit ännu bättre sedan sommarens mästerskap.

– Jag vet inte om jag har lärt mig så mycket på kort tid någonsin som under EM. Det gav jättemycket erfarenhet och självförtroende, man vet att man kan spela på den nivån nu.

Märker du att Sverige har fått mer respekt efter EM nu när ni spelare ute i Europa?

– Man möts i alla fall inte av att folk inte respekterar oss. Jag har spelat så länge att jag vet hur det var när folk skrattade åt Sverige och tyckte att vi var ett skitland. Så nu möts vi av någon typ av respekt i alla fall.

Dolphins är obesegrat så här långt i ligan och den stora favoriten till mästartiteln även i år.

”Bättre än vad en del tror"

Men SM-guldet får vänta. Först ska Dolphins ta sig vidare i Europa.

– Det skulle betyda väldigt mycket. Dels för alla som tvekar på den svenska ligan, det är roligt att visa att vi är bättre än vad en del kanske tror. Det är också jätteviktigt att fortsätter sätta Sverige på kartan, avslutar Egnell.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket