Stjärnorna nobbar Tour de Ski

SPORTBLADET

Kalla, Hellner och Olsson skippar världscuputmaningen inför OS

Foto: Halfvarsson kör Touren.

Charlotte Kalla, Johan Olsson och Marcus Hellner väljer att avstå från Tour de Ski i mellandagarna.

Allt för att vara i toppform lagom till OS i Sotji.

– De följer sina respektive planer, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

I mellandagarna avgörs Tour de Ski, en kraftutmaning med sju tävlingar på nio dagar i tre olika länder. I dag presenterades den svenska längdlandslagstruppen till världscuptävlingarna och som förväntat nobbar Charlotte Kalla, Johan Olsson och Marcus Hellner touren. Sedan tidigare har de planerat in en träningsperiod över jul och nyår.

– De följer sina respektive planer inför OS i Sotji, säger förbundskaptenen Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Yngre åkare får chansen

Däremot finns namn som Calle Halvfarsson, Daniel Richardsson, Anders Södergren, Anna Haag och Emma Wikén med i truppen, eftersom samtliga vill ha fler världscuptävlingar innan OS startar i februari.

– Tour de Ski fyller en viktig funktion för oss. Många är i behov av tävlingar, och det får de nu. Vi får också möjlighet att ge flera yngre åkare, som inte har så mycket internationell rutin, chansen att tävla på högsta nivå vilket är en investering inför VM-säsongen 2015, säger Rikard Grip.

Northug satsar stenhårt

Någon som gör tvärt emot Marcus Hellner, Charlotte Kalla och Johan Olsson är norrmannen Petter Northug. Hans plan är i stället att satsa stenhårt på Tour de Ski, för att bryta ned kroppen och sedan återkomma med full kraft på OS.

– Planen är att köra Tour de Ski tills batteriet är i det närmaste tomt. Petter har svarat bra på touren tidigare, han har bra erfarenhet av genomkörare före mästerskap, säger Northugs tränare Eirik Myhr till VG.

Tour de Ski avgörs mellan den 28 december och den 5 januari.

ARTIKELN HANDLAR OM