Sverige i upprop mot rysk antidopning

Kan leda till att Ryssland utesluts från skid-VM

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Sverige har skrivit under ett upprop mot rysk antidopning.

Allt kan mynna ut i att åkarna från Ryssland stängs av från skid-VM i februari.

– Man måste följa antidopningsregler för att ha rätt att ställa upp i och få arrangera stora mästerskap, säger Christine Helle, chef för Svensk Antidoping.

Sportsligt mår rysk längdåkning toppen. I det pågående Tour de ski är Natalja Neprjajeva tvåa och Julia Belorukova trea på damsidan medan Sergej Ustjugov är tvåa och världscupledaren Alexander Bolsjunov fyra för herrarna.

På en högre nivå är skidåkarna illa ute igen. De stängdes av från att tävla under rysk flagg under OS 2018 och möjligen kan samma öde vänta i skid-VM i Seefeld med start 19 februari.

”Det är helt avgörande”

I september 2018 fick Rusada, det ryska antidopningsorganet, en lång avstängning hävd under förutsättning att de gav Wada tillgång till en databas från ett laboratorium i Moskva.

Tidsfristen sattes till 31 december. Nu är den ute.

– Det viktiga är att Wada verkligen följer upp vad de sa i september. Det är inte bara viktigt utan helt avgörande att hela den internationella idrottsmiljön förstår att antidopningsregelerna är desamma för alla, säger Christine Helle chef för Svensk Antidoping.

På ett möte 14–15 januari planerar Wada att besluta om vidare åtgärder mot Rusada, men så länge vill inte Christine Helle vänta. Tillsammans med 15 andra nationella antidopingorganisationer – däribland Norges, Finlands och USA:s – kräver de snabbare åtgärder.

”Vi vill bara få ett avslut”

”I dag är engagemanget [för antidopning] starkare än någonsin och därför tycker vi att Ryssland ska hållas ansvarigt för sina upprepade misslyckanden med att följa reglerna” skriver de i ett samlat upprop.

Så pekar det åt att Ryssland missar VM? Får enstaka åkare ställa upp under neutral flagg?

Det är för tidigt att besvara. Och internationella skidförbundet Fis ska också vara med i beslutet. Men vad den svenska antidopningschefen Christine Helle främst vill är att ärendet skyndas på och ges högsta prioritet.

– Vi ber att Wada fattar beslut ännu raskare. Oavsett vilket, går mötet som planerat ska det vara avgjort före VM i Seefeld. Men vilka enskilda idrottsevenemang som kan komma på fråga har jag inga särskilda kommentarer om. Vi vill bara få ett avslut på den här saken, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Skid-VM