Hirvonen i täten efter SS5

Av: Johanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Finländaren leder efter
den svåra sträckan

Mikko Hirvonen gick upp i ledningen efter SS5.
Foto: Micke Fransson, Scanpix
Mikko Hirvonen gick upp i ledningen efter SS5.

Den spåriga och steniga SS5 skördade många offer. Petter Solberg fastnade i en snödriva, Patrik Sandell körde fel och fastnade medan Sébastien Loeb körde på säkerhet för att spara däcken. Mikko Hirvonen tog tillfället i akt att gå upp i ledningen.

SS5 visade sig bli en avgörande sträcka. Sträckan var mycket spårig och svårforcerad, Mikko Hivonen var snabbast av alla. Sébastien Loeb var tio sekunder efter Hirvonen.

– Det var en mycket svår sträcka, tiden är inte bra och jag gillar verkligen inte att köra under såna här förhållanden, säger Loeb till wrc.com:s radioreporter.

Hirvonen som verkade sammanbiten efter sträckan förklarade att det var mycket svårkört.

– Jag försökte sakta ner lite när jag hörde att vi var före Loeb för att spara däcken, men då var skadan redan skedd, säger Hirvonen till wrc.com.

Ford i topp

Sträcksegern förde upp Hirvonen i totalledning medan Loeb ramlade ner till tredjeplats. Daniel Sordo smet förbi sin stallkamrat och är totaltvåa, 6,3 sekunder efter Hirvonen, Loeb är 6,7 sekunder efter finländaren. Det är onekligen tätt mellan Citroënförarna.

Petter Solberg gjorde en ödesdiger miss och tappade nästan fem minuter på sträckan. Han körde av, fastnade i en snövall och blev stådende ett bra tag innan han kom loss.

För P-G Andersson fortsätter det att gå alldeles utmärkt. P-G utökade sin ledning, han körde ifrån konkurrenterna och leder nu sin klass med totalt 43 sekunder.

– Det är inga problem, jag försöker spara däcken men jag vet inte om det räcker, säger han i en kommentar på sin egen webbplats.

Sandell körde fast

För Patrik Sandell fortsatte oturen. Efter att ha kört fel i ett vägbyte fastnade han och behövde publikens hjälp för att komma loss när han försökte backa tillbaka. Stoppet kostade naturligtvis tid och Sandell ligger nu totalfyra i klassen efter SS5. Han är 1 minut och 53 sekunder efter P-G Andersson. Per-Arne Sääv ligger sexa i klassen, 3 minuter och 43 sekunder efter Andersson.

I PWRC-klassen leder Patrik Flodin, han är åtta sekunder före norrmannen Anders Gröndal. Flodin har varit snabbast på tre av dagens sträckor, men på SS5 blev han knappt slagen av Gröndal. Flodin behåller dock totalledningen.

– Vi har bra fart nu, men första sträckan gick dåligt eftersom noterna inte var tillräckligt bra. Men det var bara på SS2 vi hade problem, säger Flodin till wrc.com.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN