Nya trenden: ”online-poker på steroider”

SPORTBLADET

Läs Dan Glimnes krönika

Jag har här tidigare tagit upp nya koncept inom turneringspoker, såväl inom MTT (stora flerbordsturneringar) som inom sit-and-go; men nu har ett nytt och omtalat koncept för kontantspel lanserats.

Bakom den innovationen står sajten Full Tilt, och konceptet har fått namnet ”Rush Poker”. Kortfattat går det ut på att du markerar att du vill spela just ruschpoker – för att mynta en svensk term – och sedan väljer en passande nivå. Du kommer då att ingå i en speciell spelarpool, där mjukvaran kastar dig från bord till bord; i samma sekund som du har lagt dina kort och inte längre har med den nuvarande potten att göra, tas du till ett nytt bord, med nya motspelare, där nästa giv direkt tar vid.

Och du behöver inte ens vänta på att det ska bli din tur för att lägga dig; klickar du på ”Quick Fold” förflyttas du ögonblickligen.

Konceptet har lanserats med slogans som ”Världens snabbaste pokeraction!”, och att avverka över 300 givar i timmen är fullt möjligt. Som jämförelse kan du vid ett fullt livebord på ett kasino räkna med att bara spela 25-30 givar i timmen. Den som riktigt vill ha sin adrenalinfix kan dessutom spela på flera bord samtidigt, men kommer förstås aldrig att placeras vid samma bord som sig själv.

Frågan har förstås genast dykt upp på olika pokerfora: bra eller dåligt för poker? Uttryck som ”onlinepoker på steroider” har använts, men också de mera kritiska omdömena ”reptilhjärnepoker” och ”mera likt videopoker än vanlig poker”.

Mängder av beslut på kort tid

Kritikerna framhåller att man här har få eller inga möjligheter att läsa och i längden utmanövrera omgivningen eftersom man byter motståndare var 15:e sekund eller så. Snarare kommer man att falla tillbaka på ABC-poker och fasta handlingsmönster, utan större kreativitet.

De som i stället är positiva framhåller att man här kommer att fatta mängder av beslut på kort tid, vilket ”ska vara vad poker går ut på” och därför finslipar de egna taktiska reflexerna.

En sak är dock säker: för Full Tilt innebär ruschpoker att rejken per spelare och timme avsevärt skjuter i höjden.

Ruschpoker är självklart en innovation som bara är möjlig inom nätpoker. Kommer då andra sajter att kopiera och/eller förbättra konceptet? Självklart, om det slår väl ut. Och man diskuterar redan att införa motsvarande inom flerbordsturneringar och heads-upspel! Säga vad man vill, men utvecklingen inom onlinepoker är spännande – och ibland smått svindlande.

Dan Glimne

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker