Räikkönens förmåga att locka fans avgör

SPORTBLADET

Kommersiella intressen styr när Renault överväger att anställa Kimi Räikkönen

Foto: Kimi Räikkönens förmåga att locka fans kan vara det som avgör om Renault väljer att anställa F1-världsmsätaren.

Kimi Räikkönen har kontaktat Renault för en F1-comeback. Men stallet är noga med att inte bara falla för stjärnglansen utan vill anställa den förare som bäst bidrar till stallets ekonomi.

– För oss är huvudmålet, förutom att teamet ska börja vinna race igen, att göra affärer, säger ordföranden Gerard Lopez.

Rykteskarusellen kring Renault snurrar fort, det mesta handlar naturligtvis om vilka förare som ska köra för teamet nästa säsong. Kimi Räikkönen har frågat teamet om en förarplats, samtidigt som Renault överväger att behålla Vitalij Petrov.

Ekonomin avgör

Nu meddelar Gerard Lopez, ordförande i Renaults F1 team, att stallet visserligen är lockade att anställa F1-världsmästaren Räikkönen, men att det är långt i från klart att det blir så. Teamet måste noga överväga fördelarna av att behålla en förare som Petrov jämfört med att anställa storstjärnan Räikkönen.

Den viktigaste faktorn för beslutet har att göra med ekonomin och kommersiella intressen, förklarar Lopez.

– Det är viktigt nu när vi byggt upp teamet att använda det för den affärsmässiga sidan. De sponsorer, exempelvis Lada, som Vitalij Petrov haft med sig in i teamet har varit bra och han är en duktig förare. Han är dessutom en förare som har 250 miljoner rysktalande personer bakom sig som tror på honom. Vi vore dumma om vi inte såg att det går att utnyttja det i ett kommersiellt syfte, säger Gerard Lopez till autosport.com.

Kommersiella intressen styr

Renaultchefen förklarar att valet av förare alltså hänger på ekonomiska faktorer, stallet behöver sponsorer och chansen att investera så Renault kan vara med och slåss om världsmästartiteln. I det sammanhanget blir förarna viktiga spelbrickor för att komma åt attraktiva marknader och en bred publik som är villiga att stötta Renault genom att exempelvis köpa souvenirer.

– För oss är huvudmålet, förutom att teamet ska börja vinna race igen, att göra affärer, förklarar Gerard Lopez.

Därmed antyder han att Räikkönens möjligheter att landa en förarplats i Renault hänger på den marknadsmässiga attraktionskraft som är kopplad till finländarens namn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1