”Folk sa att jag var en ny Ronnie Peterson”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

GP2-föraren Marcus Ericsson om uppmärksamheten på Monza

Foto: Super Nova Racing
Så många poäng som möjligt är det som gäller för Marcus Ericsson i helgen.

Sista racet i Europa.

På banan där en svensk är en av de största.

– När jag var på Monza första gången så kom folk fram och sa att jag var en ny Ronnie Peterson, säger Marcus Ericsson.

För svensken handlar det nu om det sista GP2-loppet i Europa och det näst sista för säsongen. Han hade en tung helg på Spa för två veckor sedan och målsättningen på den klassiska banan är som vanligt, att kvala in i topp åtta och ta poäng i båda racen.

– Det går inte att ha någon annan målsättning i slutet av säsongen. Det är bara poängen som räknas, säger Marcus.

Gillar Monza

– Men Monza är en favoritbana och det känns bra. Jag har kört där sedan jag var liten och även om layouten kanske inte ser så rolig ut så är det en härlig känsla att köra där. Den är klassisk och atmosfären är underbar. Det ska verkligen bli kul att få köra där i samband med Italiens GP.

Monza är också en bana med ett stort betydelse för svensk motorsport, Ronnie Peterson vann där tre gånger med Lotus, men det var också där som han förlorade sitt liv. Han kraschade strax efter starten av Italiens GP 1978 och han avled dagen efter.

– När jag var på Monza första gången så kom folk fram och sa att jag var en ny Ronnie Peterson, säger Marcus Ericsson.

– Det visar hur stor han var och hur stor han var i Italien och kring Monza. Det är otroligt kul att folk fortfarande minns honom.

Monza är speciell och det är svårt att hitta rätt inställningar på bilen. Hur ska ni göra för att du ska lyckas redan i kvalet?

– Inför Spa gjorde vi många ändringar, sedan ösregnade det under kvalet och vi gjorde ett dåligt kval. De ändringarna tar vi nu med oss. Men det är svårt på Monza, man ska ha snabbheten på rakorna och vi kör med låg downforce. Det blir kompromisser och jag tror inte att någon kommer att ha en perfekt bil. Man måste kompromissa runt varvet och det gäller att välja rätt, säger han.

– Det är bara att inse att man kommer att ha en svårmanövrerad bil.

Kvalet avgörs i dag, fredag eftermiddag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

GP2