Avslöjar sanningen bakom hemliga loppet

Publicerad:

SPORTBLADET

Therese Johaug har krossat allt motstånd sedan återkomsten från dopingavstängningen.

Men formen har varit konserverad sedan ett hemligt lopp för elva (!) månader sedan.

– Det var en grej mellan mig och Marit. Jag ville inte skrika ut då att jag var i form, avslöjar Johaug för norska Nettavisen.

30-årige Johaug har radat upp världscupsegrar sedan återkomsten lagom till årets skidsäsong. Att formen var god hade många åkare och experter på känn – men hur länge norskan varit i form har varit mer hemlighetsfullt.

Nu avslöjar Johaug att formen i princip varit konserverad sedan ett hemligt lopp i februari – mot Marit Björgen inför hennes avresa till OS i Sydkorea.

Slog Björgen strax innan OS

Johaug, som själv hindrades att åka till Pyeongchang på grund av dopingavstängning berättar först nu för norska Nettavisen att loppet faktiskt ägt rum – och att hon slog Björgen.

– Det var en grej mellan mig och Marit. Jag ville inte skrika ut då att jag var i form. Det hade bara blivit dumt eftersom jag skulle vara hemma och inte kunde vara med i OS. Huruvida jag var i bra eller dålig form kunde stanna mellan mig och henne, säger Johaug.

Hon säger att hon där och då var omotiverad och till och med hade tankar på att lägga ned skidkarriären, men att loppet mot Björgen stärkte hennes självförtroende och driv att komma tillbaka.

– Jag måste erkänna att det där testloppet fick mig att inse att jag hade chans att komma tillbaka igen. När jag såg Marit åka förra vintern visste jag att jag hade de fysiska förutsättningarna att komma tillbaka på topp igen.

”Har betytt oerhört mycket”

30-åringen säger att Björgen också fungerat som stöd utöver det hemliga testlopp de körde mot varandra. Under förra helgens världscuptävlingar i Lillehammer fanns hon på plats.

– Det var fantastiskt kul att se henne här. Hon har betytt mycket för mig de senaste två åren. Det är kul att hon kommer och tittar, säger Johaug.

Den norska superstjärnan har inlett säsongen strålande och vunnit samtliga långdistanslopp hon ställt upp i.

LÄS MERVinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MERSkid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

Publicerad:

LÄS VIDARE