Mysteriet Nick Foles skulle lägga av – nu är han Eagles hopp

Av: Magnus Herbertsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Nick Foles får Vince Lombardi Trophy av Carson Wentz efter att ha vunnit Super Bowl.
Foto: Frank Franklin II / TT / NTB Scanpix
Nick Foles får Vince Lombardi Trophy av Carson Wentz efter att ha vunnit Super Bowl.

Han hade bestämt sig för att sluta, men blev mot alla odds stor hjälte för Philadelphia Eagles i Super Bowl.

Trots det är Nick Foles fortfarande uttalad reserv och utskälld på försäsongen.

Men i natt ska han återigen leda laget i NFL-premiären.

– Jag har varit reserv under många år och inte vetat när jag ska spela. Så jag kommer att vara redo vad som än krävs, säger Foles.

Nick Foles stod med vatten upp till låren och fiskade i en dal i Sierra Nevada när han tog beslutet.

Det var juli 2016. Hans karriär var över.

Han var ensam och hade ingen täckning på mobilen. Under tre dagar så levde han i naturen utan kontakt med någon annan. Men på vägen hem rasslade meddelanden in. Ett av dem var från hans före detta coach Andy Reid som ville ha honom till Kansas City Chiefs.

Nick Foles ändrade sig och det har han inte behövt ångra sedan dess.

Reid hade just lämnat ett misslyckande bakom sig i Philadelphia Eagles. I februari 2018 stod Nick Foles och tog emot trofén för MVP i Super Bowl – iklädd Eagles gröna uniform. Foles var tillbaka i Eagles efter bara ett år i Chiefs.

Kan bli hans sista match

Sedan dess har det var stort fokus för Philadelphia Eagles att försöka få quarterbacken Carson Wentz frisk.

Det var när Wentz slet av korsbandet i slutet av grundserien i fjol som Foles fick chansen – och tog den. Eagles har byggt sitt lag runt Wentz, men han är fortfarande inte återställd och får inte tacklas på träningen.

Foles får därför chansen i nattens NFL-premiär mot Atlanta Falcons – en match som i praktiken kan bli hans sista som Eagles-spelare. Ingen vet än när Wentz är tillbaka, men det kan lika gärna vara redan nästa vecka.

– Jag har en databas av information från hela livet som football-spelare. Det är inte bara bra saker. Visst har jag haft fina stunder, men det finns flera tillfällen när jag slängt bort bollen, dåliga matcher, jag har gjort misstag, blivit bänkad och sparkad. Allt som man lärt sig måste man använda för att kunna hantera situationen på bästa sätt, säger han inför matchen.


LÄS MER: NFL guide till 2018 – tv-tider, spelschema, datum


Ungefär likadant lät det dagen efter Super Bowl, på presskonferensen där han fick ta emot trofén som MVP.

– Jag är inte perfekt. Jag är inte Stålmannen. Jag spelar visserligen i NFL och har vunnit Super Bowl, men man har sina dagliga strider. Där kommer min tro och min familj in.

Pappa Larry Foles hade en tuff uppväxt, men gjorde sedan allt för att sonen Nick skulle lyckas med sin idrottskarriär.

– Min pappa har alltid varit en av mina hjältar. Han har inte haft ett lätt liv när han växte upp. Han gick inte ens ut skolan, men sedan lyckades han ändå i sin karriär. Jag minns hur han kom hem vid midnatt och luktade kök. Restaurangbranschen är inte lätt. Han förlorade allt och jag förstod inte förrän senare hur mycket han offrade för mig som barn, säger Foles.

”Ökar mystiken kring Foles”

Och han kan komma att behöva stöd. På försäsongen har Foles nämligen varit usel. I avslutande träningsmatchen mot Cleveland Browns slarvade han bort bollen tre gånger.

”Detta ökar bara mystiken kring Foles. Vem är egentligen den här killen som är tillräckligt talangfull för att slita isär Bill Belichicks försvar i en Super Bowl och sedan se så olycklig ut i en träningsmatch mot ett lag som bara vunnit fyra av sina 53 senaste matcher?” skrev Reuben Frank på NBC Sports.

I natt sparkar mästarna i gång NFL-säsongen med Foles vid spakarna. Det är i princip omöjligt att förutse om det blir succé eller fiasko. Men Foles är inte rädd för någonting.

– Misslyckande är en del av livet. Det bygger karaktär och får dig att växa. Jag skulle aldrig ha varit här utan att misslyckas.

Källor: SI, NBC Philadelphia, ESPN, ABC WPVI.

TV: Philadelphia Eagles–Atlanta Falcons sänds på TV3 Sport och Viaplay 02.20 natten mot fredag.

Publicerad:

LÄS VIDARE