Wada återinför Rusada – svenske OS-hjälten rasar

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jean-Christophe Bott / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Wadas president Craig Reedie.

Avstängningen av den ryska antidopningsorganisationen Rusada hävs.

Det beslutade Wadas exekutiva kommitté i dag.

– Känns som en käftsmäll mot alla rena idrottare, säger skidskytten Sebastian Samuelsson som varit aktiv motståndare mot beslutet.

När den ryska dopningsskandalen briserade på allvar under 2016 fick det påföljder i hela idrottsvärlden.

Friidrottsförbundet stängdes av helt (och är fortfarande avstängt) och vid vinter-OS i Pyeongchang fick inga idrottare representera Ryssland.

En annan följd av den systematiska dopningen har varit att Wada stängt av den ryska antidopningsorganisationen Rusada för att de varit delaktiga i den systematiska dopningen.

Men så är inte längre fallet. Efter att Wadas granskningskommitté rekommenderat att Rusada återinsätts som antidopningsorganisation möttes i dag Wadas exekutivkommitté på Seychellerna och beslutade att upphäva Rusadas avstängning trots att Ryssland inte erkänt statsunderstödd dopning och att man inte fått tillgång till Moskvalabbet.

Samuelsson rasar

Beslutet är kontroversiellt, 13 länders antidopningsorganisationer – Australien, Kanada, Finland, Irland, Japan, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Polen, Storbritannien, Tyskland, USA och Österrike – har gemensamt motsatt sig återinförandet inför mötet. Något Sverige senare stöttat. Även aktivas representant i Wada, Beckie Scott, har i protest hoppat av sitt uppdrag.

”Det här ögonblicket kommer för alltid definiera Wadas trovärdighet som den oberoende och starka föregångaren för ren idrott”, skrev hon i ett uttalande som bland annat stöttades av svenske skidskytten Sebastian Samuelsson.

Men enligt Insidethegames var röstsiffrorna tydliga 9–2 i favör för att upphäva avstängningen av Rusada. Något som får OS-guldmedaljören Sebastian Samuelsson att rasa mot Wada.

– Det känns som en käftsmäll mot alla rena idrottare över hela världen som hade tillit till att Wada skulle sätta oss högst upp på priolistan, säger han till Sportbladet och fortsätter:

– Störst problemet är att man kompromissar med kraven man satt upp från första början. Alla idrottare vill ha ett väl fungerande Rusada, men de måste vilja bli fullvärdiga medlemmar och uppfylla de två rimliga kraven.

”Krav med tydlig tidslinje”

Han får medhåll av Åke Andrén Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission som tycker ”det sänder fel signaler”.

– Risken är att man tycker att man kan kringgå antidopningsreglerna, det blir inte trovärdigt. Men den här typen av beslut ligger på en mycket, mycket högre nivå. Det är en sorts politik som sker där uppe som vi inte kan påverka. De tycker säkert att antidopningsarbetet är viktigt, men inte i den grad som vi, och uppenbarligen är det inte lika viktigt som att idrotten är internationell, säger han till TT.

Wadas president, Craig Reedle, säger att beslutet kommer med flera krav:

”Det här beslutet kommer med en tydlig tidslinje där Wada måste få tillgång till det tidigare Moskva-laboratoriets data och prover med en tydlig kravbild att om inte tidslinjen följs kommer Wadas granskningskommitté att åter förorda avstängning”.

Nyckelpersonen i hela skandalen har varit visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov som själv varit chef för Moskvalabbet. Via sin advokat Jim Walden rasar även han mot beslutet att släppa in Ryssland i värmen igen.

”Wadas beslut att återinsätta Ryssland är det största förräderiet mot rena idrottare i den olympiska historien”, skriver AP.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM