”Mitt misstag att Mats Gren blev sportchef i Blåvitt”

Lennart Johansson avslöjar spelet bakom anställningen av Blåvitts sportchef

avRobert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

2014 rekommenderade Lennart Johansson IFK Göteborg att anställa Mats Gren som sportchef.

Ett misstag, säger Johansson i dag.

– Ja, mitt misstag, inte någon annans.

IFK Göteborg befinner sig i sportslig kris och kritik har riktats mot både tränaren Poya Asbaghi och sportchefen Mats Gren.

Under måndagskvällen avslöjade Göteborgs-Posten att Asbaghi kommer sparkas, men Blåvitts klubbledning och tränaren själv har dementerat uppgifterna kraftfullt.

”Tyckte de gjorde ett klipp...”

Nu uttalar sig AIK:s hedersordförande, den förre Uefa-presidenten Lennart Johansson, om kaoset. Sportbladet träffar honom på hans kontor på Svenska Fotbollförbundet i Solna och han ställer sig frågande till det som händer i IFK Göteborg.

– Det är mycket man undrar över. Många interna tvister och annat. När stabiliteten sjunker och lycksökarna får för stor plats då går det inte bra. Det ska vara rätt folk i ledningen. Spelarna ska ha respekt för sina ledare, säger Lennart Johansson, 88.

Sportchefen Mats Gren befinner sig på semester på Hawaii och det visar sig nu att Lennart Johansson var en bidragande orsak till att den idag omdiskuterade Gren anställdes som sportchef 2014.

– Mats Gren och jag hade mycket kontakt när jag levde i Schweiz, säger Lennart Johansson. Han var faktiskt en av de bästa spelarna i Grasshopper. Vi höll kontakten och jag tyckte att Göteborg gjorde ett klipp när de tog in Mats Gren, men det visade sig att lika utomordentligt bra som han var som spelare och kamrat, lika omöjlig var han som coach i Göteborg.

Sportchef.

– Sportchef ja. Man ska använda riktiga beteckningar. Nä, Mats Gren var ingen framgång, det har de sagt själva allihopa att det var ett misstag och det känner jag som mitt för jag rekommenderade honom.

Erkänner: ”Mitt misstag”

Du rekommenderade honom för dåvarande klubbdirektören Martin Kurzwelly?

– Just det.

Och nu ser du det som ett misstag att de tog in honom?

– Ja, mitt misstag, inte någon annans.

Varför rekommenderade du honom?

– Han visade sådana egenskaper i klubben och schweizisk fotboll varför jag tilltrodde honom ett annat slags ledarskap än vad det uppenbarligen har varit. Jag har inga detaljer, jag vet inte var det spruckit, men han har inte levt upp till mina förväntningar och det måste jag ta ansvar för.

– Det var en bedömning jag gjorde som inte var helt bra.

Vad vill du säga till supportrar och medlemmarna i Göteborg?

– Rensa upp i rabatterna. Se till att ni får folk som är lämpade för sina ämbeten, som har kunnande inom det område de ska verka och kontrollera att det är ärlighet och rättframhet som gäller. Det krävs att man verkligen tar tag i detta och att det kommer in rätt man på rätt plats, säger Lennart Johansson.

Dåvarande klubbdirektören Martin Kurzwelly, 61, bekräftar att han vände sig till Lennart Johansson under rekryteringsprocessen 2014.

– Så var det. Men det var inte bara till Lennart. Under ett rekryteringsarbete hämtar man in flera olika referenser. Det var många som höll Mats högt.

Martin Kurzwelly tyckte inte att Lennart Johansson bör se det som ”sitt misstag” att Mats Gren blev sportchef i IFK Göteborg.

– Det ska absolut inte ligga någon börda på Lennart. Ansvarig för rekryteringen var jag. Jag står för den och jag fick den godkänd i styrelsen, säger Martin Kurzwelly.

Martin Kurzwelly ser det inte heller som ett misstag att Mats Gren anställdes som sportchef:

– Vårt samarbete fungerade alldeles ypperligt. Sedan att de sportsliga resultaten inte blivit så bra som alla önskar beror på många olika faktorer. Jag är ledsen och bedrövad över det, men det går upp och ner i alla sammanhang. Ingen skugga bör falla på Mats som enskild person. Resultaten i en förening beror alltid på ett lagarbete, ett teamwork. Det är aldrig en mans gärning som leder till vare sig bra eller dåliga resultat, avslutar Martin Kurzwelly.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM