Sverige besegrade storfavoriten – stärktes av rekordpubliken

SPORTBLADET

Med två förluster i bagaget var Sverige piskade att vinna för att ha en realistisk chans att ta sig till VM i Kina 2019.

När den framgångsrika basketnationen Turkiet gästade Hovet visade Sverige styrka och vann – med minsta möjliga marginal.

Efter förra veckans triumf för Sverige mot Kroatien i damernas EM-kval var det i kväll dags för herrarna att upprepa bedriften att plocka fram en seger när det behövdes som mest.

Lettland och Ukraina hade tidigare i kvalet sett till att Sveriges vinstkolumn gapat tom. Turkiet å andra sidan var inför matchen obesegrade och ensam gruppetta.

Inför storpubliken på Hovet (8 045) – nytt publikrekord i landslagssammanhang – inledde Sverige vassast. Storstjärnorna Marcus Eriksson och Nicholas Spires – till vardags i spanska Gran Canaria respektive Monbus Obradorio – var hjärnorna bakom det mesta på offensiv planhalva för hemmalaget.

– Det här är en av de bästa matcherna vi har spelat. Vi följde vår spelplan och jag måste tacka spelarna. Vi har förberett oss väldigt mycket – särskilt försvarsmässigt inför den här matchen, säger coach Vedran Bosnic efter matchen.

Sverige stärkta av turkiska misstag

Storfavoriterna Turkiet öppnade starkt, men visade oskärpa i kasten. Efter en poängmässigt lika stark förstahalvlek (29–29) kunde Sverige forcera fram en ledning under andra halvleken.

En ledning som svenskarna lyckades hålla matchen ut – med nöd och näppe. Med två sekunder kvar av matchen missade Turkiet sitt sista skottförsök, och när slutsignalen ljöd var glädjen enorm i det svenska lägret.

Slutresultatet skrevs 59–58 och poängbäst i Sverige var Nicholas Spires, med 16 poäng. I och med segern går Sverige upp på fyra poäng i gruppen.

”Vinner inte över Turkiet varje dag”

– Vi visste att det skulle bli en tuff match. Men vi tränas av den här killen (Vedran Bosnic) – och då måste man hålla sig på topp hela tiden. Hårt arbete lönar sig, säger Spires efter matchen.

– Man vinner inte över Turkiet varje dag. Nu måste vi fortsätta spela så här, säger Bosnic.

Trots att Sverige vann matchen på planen såg de drygt 4000 turkiska fans som tagit sig till Hovet till att de röda ändå vann läktarkampen – det var visselorkaner varje gång Sverige hade bollen i matchens slutskede.

Foto: Kenta J nsson / BILDBYR N
Foto: Kenta J nsson / BILDBYR N

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM