Taktiken: Alshammar ska ignorera smärtan

SPORTBLADET

Så ska Alshammar trotsa skadekänningar: ”Inte spänna mig så jag får ont”

Foto: PÅ GULDJAKT Therese Alshammar har kämpat mot skadan som tvingat henne att avstå OS-distanser – i kväll simmar hon final på den enda distansen hon ställer upp i: 50 meter fritt.

Inför finalen tar Therese Alshammar sin sista tablett mot inflammationen, men inget biter mot smärtan.

Läkaren René Tour tror att hans närvaro påminner om plågorna, därför gömmer han sig tills loppet är simmat.

– Mentalt jobbar hon på att släppa allt som har varit, säger Tour.

Under gårdagens försök verkade adrenalinet pressa undan Therese Alshammars smärta. Samma sak i semifinalen, där hon verkade simma smärtfritt.

Men efteråt medger hon att den klämda nerven i nacken fortfarande gör sig påmind. Svårigheten är att ignorera signalerna.

– Min form känns sisådär. Till och från. Det är inget jag fokuserar på. Jag fokuserar på att hålla mig lugn och inte spänna mig så att jag får ont i ryggen och axeln, säger Alshammar.

Fått tabletter

När magnetröntgen förra veckan visade på diskbråck satte hon upp en plan ihop med läkaren René Tour och fysion Jeanette Berggren. Hon fick ett träningsprogram, erbjöds bland annat akupunktur och fick antiinflammatoriska tabletter.

Alshammar ska sluta med medicinen efter kvällens final.

– Rådet är att ligga med medicinen över tävlingarna. Det är behandlingen hon har haft hela vägen, säger Tour.

Medveten taktik

Vad jobbar du med fram till finalen?

– Jag jobbar inte med Therese någonting. Nu är det bara en tränare som är inblandad.

Det är inte lättja från René Tours sida, utan en medveten taktik. För smärtan som Therese Alshammar känner ska inte medicineras bort, utan i så hög grad som möjligt ignoreras. Under loppen kan kroppens adrenalin neutralisera plågorna, och resten av lindringsarbetet sker i Alshammars huvud.

Så René Tour bedömer att han gör mer skada än nytta om han håller sig nära.

– Målet för henne är att släppa allt som har varit. Jag som doktor försöker vara oerhört passiv och inte påminna henne om det hon gått igenom, utan backar. Jag håller mig undan, säger han.

”Inga begränsningar”

Hur mycket vila ordinerar du henne efter OS?

– Jag kommer föreslå en vila efter det här och tror att hon tar sin planerade semester. Men rent medicinskt tror jag inte det finns begränsningar. Vill hon träna kan hon göra det direkt, säger läkaren René Tour.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS