Ramona och Miriam siktar på att köra WRC

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi kan absolut nå den nivån”

Här är tjejerna som ska erövra världen.

Rallyvärlden.

– Detta är bara första steget, säger Ramona Karlsson.

– Målet är att köra WRC.

Foto: WWW.RAMONARALLYNG.COM
VINNARDUO Miriam Walfridsson och Ramona Karlsson har tävlat tillsammans i fem år. ”När vi var nybörjare så tyckte grabbarna att det var kul att vi ville åka med. När vi började åka ifrån dem var det inte lika­ kul”, säger Ramona.

Tillsammans har Miriam Walfridsson och Ramona Karlsson gått från att vara tjejerna som deltog i rallytävlingar för att det var skoj till att bli tjejerna som utmanar killarna i en mansdominerad sport. 

– När vi var nybörjare så tyckte grabbarna att det var kul att vi ville åka med, säger Ramona Karlsson.

– När vi började åka ifrån dem var det inte lika kul. Det var inte riktigt lika roligt att bli slagen av en tjej, men å andra sidan är det väl ingen som är lycklig över att få stryk.

Den tuffa attityden, ambitionen och kunnandet har gjort att tjejerna inte bara tävlat i rally-SM utan även gasat i från killarna och nu kunnat ta sig mot nästa mål.

Rally-VM.

”Bland de fem bästa”

I år kör tjejerna som enda kvinnliga team i PWRC, en av VM-klasserna under WRC. De ska köra de sex av åtta tävlingarna som man måste göra för att köra en hel VM-säsong, men målet är betydligt högre än så.

– Förhoppningsvis är det en rimlig och inte allt för kaxig målsättning att vara bland de fem bästa. Svenska förare brukar stå sig bra internationellt, säger 30-åriga Ramona.

– Drömmen är WRC, men det kostar mer pengar och för oss är detta bara början på något större. Jag känner att jag har ungefär tio år på mig att nå målet.

Tjejerna har tävlat tillsammans under fem år och både två är lika målmedvetna:

– Det är jättekul att vi kan göra den här satsningen tillsammans, att det är en ren tjejsatsning.

Inom rallyvärlden är det flera kvinnor som lyckats konkurrera med männen – och faktiskt slå dem. De två bästa exemplen är Michèle Mouton som var VM-tvåa 1982 och Jutta Kleinschmidt som vunnit det klassiska Dakarrallyt.

Handlar om psyke

– Jag tror att kvinnor har en lite längre utvecklingskurva än män, vi är inte lika riskbenägna och det är en liten nackdel i rally. Det är få träningstillfällen och man måste köra max på tävling. Då kanske vi är lite försiktigare, men om man har tålamod kan vi absolut nå samma nivå och hålla oss kvar där. Vi tjejer ökar farten successivt, säger hon.

– Rally handlar inte om styrka, utan även psyket är en mycket viktig del för att nå framgång. Där är vi starka.

Starka nog att erövra världen?

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally