Laul: Tiki, tack för showen – han kan avgöra allsvenskan

SPORTBLADET

MALMÖ. Efter slutsignalen stod en kostymklädd man på Swedbank Stadions VIP-läktare med armarna i luften och skrek:

– Han kommer att avgöra allsvenskan!

”Slipsmannen” heter Per Nilsson och är Malmö FF:s vd – spelaren som ska avgöra guldstriden är nyförvärvet Tokelo ”Tiki” Rantie, 21.

Elfsborg, Häcken och AIK är härmed informerade.

I söndags besegrade Häcken Elfsborg med 4–2 och såg till att den allsvenska avslutningen blir en kamp mellan fyra lag. Under gårdagen förflyttade vi oss från en gräsplan på Hisingen till en gräsplan i Malmö för att se om guldstriden skulle plattas till ännu mer.

En intressant fråga tyckte jag, men lagom till matchstart hade en rad MFF-ledare och Skånebaserade journalister ställt samma fråga:

– Vad fan gör du här? På Malmö–Sundsvall?

Det undrade jag också 45 minuter senare.

Sömnigt i första halvlek

Det enda som förtjänar att kallas målchans i första halvlek var Filip Helanders lösa hemåtpass till målvakten Johan Dahlin som missade mottagningen och bollen rullade till hörna några centimeter från stolpen. Så nära ett historiskt självmål att till och med Eric Perssons byst som avtäcktes strax före avspark måste ha satt hjärtat i halsgropen. Nere på planen log Dahlin och Helander lättat åt situationen och om ”Hövdingen” såg detta lär han muttrat i sin ljusblåa himmel:

– Jaha, här går Helander och Dahlin och skrattar och tror att hela världen ler åt dem. Men vad i helvete, vi är ju fem poäng efter Elfsborg!

I pausen intervjuades förre MFF-tränaren Tom Prahl som också var kritisk till hemmalaget:

– Om det håller på så här i ytterligare 20 minuter så somnar publiken, sa Prahl.

Den som eventuellt råkat nicka till fick ett obekvämt uppvaknande när Sundsvall tog över direkt i andra halvlek (till 21 tappra borta­supportrars stora glädje). Emil ”Mini-Foppa” Forsberg vände skickligt bort Pontus Jansson men Johan Dahlin revanscherade sig och avvärjde snabbt friläget. Bara sekunder senare blev Fredrik Holster fri med Dahlin men sköt över. Det var ingen slump att dessa två spelare höll på att ge ”Giffarna” ledningen, de var ett ständigt hot med sin rörlighet och smarta fötter medan Kevin Walker och Ari Skúlason vann andrabollar i ”Mathias Ranégie”-ytan. Malmös enda lyckade väg framåt så långt var Jiloan Hamads och Miko Albornoz samarbete till höger.

”Avbytarna är viktigast”

Efter en dryg timmes spel förändrades allt och det är i grunden inte mer svåranalyserat än att Sundsvalls ork tog slut.

– Vi var förbannat trötta. Man måste skilja på konstgräs och vanligt gräs. Man orkar löpa mer på konstgräs. Planen sög på oss. Det är ingen ursäkt men en förklaring, sa tränaren Sören Åkeby.

Rikard Norling utnyttjade scenförändringen skickligt. Ut med Daniel Larsson, in med nyförvärvet Tiki Rantie som gjorde tre mål i debuten mot Sandviken i svenska cupen i förra veckan. Rantie berättade efteråt att han studerade GIF Sundsvalls mittbackar noga innan inhoppet.

– Avbytarna är viktigast i fotbollsmatcher. Om du är fokuserad på bänken vet du vad du ska göra när du kommer in. Har du analyserat motståndaren kan du utnyttja det, sa Tiki.

Kloka ord från en 21-åring som lämnade Sydafrika och storklubben Orlando Pirates då han anser att det är för mycket korruption i fotbollen där hemma.

Kombinationen av den snabbe anfallaren och Sundsvalls trötta ben blev som injicerad energi för övriga MFF:are. Plötsligt kom Ricardinho fram till vänster, Ranégie vann nickdueller och Tiki Rantie…ja han hade som sagt noterat att han är ungefär 200 gånger snabbare än ”Giffarnas” mittbackar och rusade därför på allt i djupled.

Blixtsnabbt 2–0-mål av Rantie

När anstormningen var över hade Miko Albornoz vinklat in en vänsterbredsida i bortre gaveln till 1–0 och Rantie tagit en löpning från egen planhalva och rullat in tvåan intill stolproten.

2–0-målet gick så snabbt från Simon Therns frispelning till avslut att man nästan glömmer att Rantie även vände ut och in på vänsterbacken Robert Lundström ett par gånger på vägen. Det var första gången han avgjorde en fotbollsmatch inför en stor, sjungande klack.

– De var så många, jag är lycklig över att jag fick göra de glada, de sjöng och det är något nytt för mig, i Sydafrika är det mest vuvuzelor på läktaren, sa Tiki omringad av journalister.

Nedanför Eric Perssons-bysten på VIP-läktaren dansade VD:n runt och såg framför sig hur Malmö snart är i kapp och förbi Elfsborg tack vare en spelare som Helsingborg nobbade i fjol.

På presskonferensen gav Sören Åkeby MFF fördel i guldkampen då ”Elfsborg har en del problem på gräs”, som Åkeby uttryckte det.

Vi andra höll oss mer sansade, med nio omgångar kvar finns ingen anledning att hugga något i sten men den här bjuder jag gärna på: Tiki – tack för showen.